EDITORIALUL EVZ: Ponta anunţă răzbunarea ce va veni după Băsescu

EDITORIALUL EVZ: Ponta anunţă răzbunarea ce va veni după Băsescu

"Să ştie cei din justiţie care îşi permit să facă jocuri că vor trebui să plătească!", a anunţat, luni, la Piteşti, liderul PSD Bucureşti, Marian Vanghelie.

La doi paşi de el, preşedintele partidului, Victor Ponta, îl aproba şi îl încuraja. "Când Băsescu nu-i va mai proteja, vor răspunde cu toţi", a fost şi promisiunea lui Ponta.

Nu ştim ce vor face PSD, PNL şi PC, atunci când vor ajunge la putere, cu cota unică. Nu ştim ce program economic au, în afară de nişte promisiuni de majorare a pensiilor foştilor generali din Securitate şi armată. Dar liderii social-democraţi ne-au spus clar ce se va întâmpla cu procurorii şi judecătorii care şi-au permis să încerce să-i pedepsească pe corupţii din PSD: vor plăti. Vă mai aduceţi aminte de planul pe care-l pregătise omul lui Vanghelie, senatorul Cătălin Voicu, în cazul în care Geoană ajungea preşedintele României? DNA urma să fie "purificat", iar ANI era lăsată fără "forţă juridică". Şef la DNA urma să fie numit procurorul care instrumentase dosarul "Flota", Adrian Miclescu. DNA urma să fie desfiinţat prin comasarea cu DIICOT. Iar Voicu însuşi urma să preia Internele, ca să poată aresta. "Da, am poliţia, vreau să-l arestez pe Onţanu, vreau să-i fac dosare lui Oprea...", promitea Voicu. Nu am sentimentul că PSD, sub conducerea lui Ponta, ar fi abandonat acest scenariu. Dimpotrivă, cred că în această perioadă sunt pregătiţi înlocuitori nu doar pentru cei aflaţi în vârful DNA - Daniel Morar, Doru Ţuluş etc. - ci pentru toţi procurorii care au lucrat la dosare ale unor lideri PSD, PC şi PNL.

Ce s-a schimbat faţă de anul 2008, când Voicu pregătea schimbările la DNA şi Interne, este atitudinea PSD faţă de judecători. Prima problemă a lui Ponta este că au apărut judecători, precum cel care a decis arestarea preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, care nu se tem să ia decizii dure. Aşa este şi judecătoarea Cristuş, cea care a hotărât arestarea lui Gigi Becali, şi Ana Maria Trancă, cea care l-a trimis după gratii, pentru scurt timp, pe Sorin Ovidiu Vîntu. Asta arată că nu sunt toţi magistraţii după chipul şi asemănarea celor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde dosarele lui Adrian Năstase şi Şerban Mihăilescu merg din amânare în amânare. Ba s-a schimbat avocatul unuia din acuzaţi, ba a făcut buba unul din inculpaţi, ba se mai cere o expertiză. Şansele ca procesele să se termine după prescrierea faptelor sunt tot mai bune de la o zi la alta. Magistraţii de la Înalta Curte par că ar face orice pentru a evita să adopte o soluţie în procesele care implică politicieni de rang înalt. Dar, la instanţele inferioare, judecătorii (sau o parte a acestora) nu se mai tem să dea sentinţe împotriva unor bonzi precum Vîntu, Nicolaescu şi Becali. De aceştia ar vrea Ponta să scape atunci când va ajunge la putere.

Ne puteți urmări și pe Google News

O a doua problemă pe care o are PSD, şi care în 2008 nu exista, este la CSM, unde au fost aleşi mai mulţi judecători tineri, cu o oarecare voinţă de reformă, în timp ce dinozauri precum Lidia Bărbulescu sau Dan Lupaşcu riscă să fie scoşi din această structură după ce Curtea Constituţională a decis că re-alegerea lor a fost ilegală. Sunt şanse ca CSM să nu mai fie dominat de clonele Rodicăi Stănoiu. Iar noul CSM ar putea schimba procedura dubioasă de promovare la ÎCCJ şi, în consecinţă, ar fi posibil ca la instanţa supremă să fie numiţi şi profesionişti, nu doar jurişti de la întreprinderile din Olt, Dolj sau Iaşi. De ce l-a enervat însă pe Ponta atât de tare arestarea lui Nicolescu încât, cu doi ani înaintea unor alegeri pe care nu se ştie cine le va câştiga, începe să-i ameninţe pe judecători şi procurori? Realitatea este că nici el şi nici prietenul său Bănicioiu-cel-refuzat-de-fetele-lui-Negoiţă nu conduc PSD. Puterea aparţine baronilor locali, care au acces la resurse, pe când cei de la Bucureşti se joacă în opoziţie. Arestarea lui Nicolescu este percepută de Vanghelie, Mazăre şi Oprişan ca o ameninţare directă, iar Ponta nu face decât să-i apere pe sponsorii care l-au pus preşedinte de partid.