Ioana Lupea: "Claudiu Saftoiu a demisionat pentru ca asa au dorit generalii, iar voia lor a fost implinita de un sef de stat care simte ca-i fuge sistemul de sub picioare".
Claudiu Saftoiu a demisionat pentru ca a vorbit mult despre ceea ce era obligat sa vorbeasca putin sau deloc. Fostul sef SIE era doar un pion care trebuia sa cada, miza este crearea perceptiei ca seful statului isi asculta ilegal adversarii politici si infiintarea autoritatii unice de interceptare in subordinea parlamentului, unde Felix isi satisface toate capriciile.
Lui Saftoiu i se pot reprosa lipsa de abilitate la audierile din comisia Voiculescu si insuficienta cunoastere a domeniului administrat timp de sase luni. Dar in niciun caz ca a spus ceva care contravine legii. Potrivit Legilor sigurantei nationale (51/1991) si celei de organizare si functionare a SIE (1/1998), SIE are dreptul sa foloseasca metode si sa detina mijloace pentru obtinerea informatiilor privind siguranta nationala si sa realizeze interceptari de comunicatii (fara nicio conditionare referitoare la teritoriu) in acelasi scop si pentru protectia contrainformativa ca toate celelalte structuri din sistemul de siguranta nationala (SRI, SPP, serviciile departamentale ale MAI si Ministerului Justitiei).
Procedura eliberarii mandatului de interceptare include procurorul general al Romaniei. Singura eroare - rectificata si regretata - a fost ca nu a explicat clar ca mandatul este semnat de judecator. Dar ca Saftoiu s-a dus la Voiculescu, cel mai incrancenat adversar al lui Traian Basescu, si i-a pus in brate „interceptarile ilegale” este o ipoteza ridicola. Legile enuntate asteapta de un an la parlament sa fie corelate cu noul statut al Romaniei de stat UE si cu noile riscuri de siguranta nationala. Dar parlamentarii sunt mult prea ocupati cu anchetarea lui Traian Basescu, cu modificarea Legii referendumului, cu infiintarea unei comisii de ancheta a SIE, desi exista deja o comisie de supraveghere a SIE.
Daca Saftoiu nu a gafat, atunci de ce a demisionat cu acceptul lui Traian Basescu? In acest caz bizar exista un fapt neimaiintalnit si nemaiauzit: presiunea generalilor SIE. Ziarele „Ziua” si „Cotidianul” se refera la nemultumirile unor generali si sugereaza ca acestia au fost la originea gestului fostului sef SIE. Unul dintre ei, adjunctul Silviu Predoiu, cel care detine de fapt puterea in SIE, a raspuns cotidianului „Gandul”: „Nu avem ce face”.
Ca si cum o forta superioara le-a impus acest sacrificiu ritualic. Sa fim seriosi, pana acum niciun general nu s-a simtit lezat cand sefii civili au iesit in public cu tot felul de declaratii sau au fost acuzati de fapte grave. Nu-mi amintesc de vreo revolta a generalilor cand fostul ministru al apararii, Teodor Atanasiu, a povestit Comisiei de aparare despre ordinul intern de lobby sau cand a trimis cu de la sine putere atasatilor militari telegrame privind retragerea din Irak.
Niciun general nu si-a descoperit simtul onoarei cand, pentru a-i face placere lui Traian Basescu, Radu Timofte, fost sef SRI, a inventat conspiratia iredentisto-aviara impotriva Romaniei. Si niciun general SIE nu a sarit ca ars cand omul de afaceri Dinu Patriciu dezvaluia ca Omar Hayssam a venit la el cu recomandare de la fostul sef SIE Gheorghe Fulga. Cand au devenit generalii atat de sensibili ca niste femei gravide carora trebuie sa li se satisfaca poftele?
Nu-mi zboara fluturi in stomac la vederea uniformei militare si nici nu cred ca generalii au intotdeauna dreptate si, in general, cand aud ca generalii doresc ceva, imi pun intrebari. Claudiu Saftoiu a demisionat pentru ca asa au dorit generalii,iar voia lor a fost implinita de un sef de stat care simte ca-i fuge sistemul de sub picioare. Daca Traian Basescu a sperat ca urgia nu se va abate asupra lui daca-l va demite pe Saftoiu, a gresit.
Legea nr.1 din 6 ianuarie 1998 privind organizarea si functionarea Serviciului de Informatii Externe
Legea nr. 51/1991 privind siguranta nationala a Romaniei