EDITORIALUL EVZ: Penurie de prezidentiabili

Ioana Lupea: "PNL si PSD au primit un dar otravit, grija pentru prezidentiale. Care va dezbina partidele unite pana acum doar de ura comuna impotriva lui Basescu".

Principalul avantaj al lui Traian Basescu, daca va declansa alegerile anticipate, este ca pe locul doi nu se afla nimeni. Pentru a-l vedea pe cel de-al doilea clasat Mircea Geoana castigator in turul al doilea al prezidentialelor trebuie sa fii obligatoriu Viorel Hrebenciuc.

Daca va asculta cantecele de sirena din poliester ale lui Hrebenciuc, ce-l indeamna perfid sa mearga mai departe spre victorie, Mircea Geoana isi va transforma porecla in renume.

PNL si PSD au primit de la Traian Basescu o povara in plus, grija pentru prezidentiale. Ea va scoate inevitabil la suprafata calculele unor grupuri si ambitiile unor lideri.

Cu prezidentialele in 2009, nimic nu tulbura armonia celor doua partide a caror coeziune interna era asigurata de adversitatea fata de Traian Basescu. Orgoliile si veleitatile personale nu au gasit nici locul, nici momentul sa capete glas. Decat accidental, in PNL, la ultimul Congres si cu ocazia formarii celui de-al doilea cabinet Tariceanu. 

Cu aceasta ocazie am aflat, spre exemplu, ca Ion Iliescu nu vede in Mircea Geoana un prezidentiabil. Si nici deputatul Alin Theodorescu, care anunta ieri existenta unui misterios social-democrat, altul decat liderul partidului, ca potential candidat.

Ceea ce trebuie sa fi lovit in amorul propriu al liderului PSD. Chiar daca imaginea despre sine s-a schimbat dupa ce l-a invins si marginalizat pe Adrian Nastase, marele sau rival, Mircea Geoana ar pleca intr-o competitie cu doua handicapuri: a fost deja invins de Traian Basescu si nu este liderul popular pe care electoratul traditional al PSD l-ar prefera lui Gigi Becali.

Cu siguranta probeaza seara in fata oglinzii sceptrul imaginar al presedintelui, dar, in acest caz, increderea in propria-i forta ar putea fi peste posibilitatile reale.

Ceilalti posibili prezidentiabili, Cristian Diaconescu, Victor Ponta sau Titus Corlatean, au inca o cota de notorietate scazuta. Rezultat al compromisului grupurilor influente, Viorel Hrebenciuc, Ioan Rus si Miron Mitrea, Mircea Geoana ar putea fi sacrificat tot asa cum a fost ales.

In PNL,  aerul este mult mai irespirabil. Declaratiile de ieri ale liderilor locali ne spun ca premierul Calin Popescu-Tariceanu nu este privit nici macar de liberali ca un prezidentiabil.

Surpriza cea mai mare a furnizat-o organizatia Buzau, care se gandeste sa-l sustina chiar pe Traian Basescu. Clujenii il prefera pe Crin Antonescu sau chiar pe guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu.

La Tulcea exista o lista de patru posibili candidati, printre care s-ar afla si Tariceanu. Iar PNL Bistrita i-ar propune pe Crin Antonescu si Bogdan Olteanu, intre care se consuma deja, departe de ochii liberalilor si ai opiniei publice, o lupta surprinda pentru functia suprema in PNL.

Numai multipla nominalizare a lui Crin Antonescu trebuie sa-l fi iritat pe Bogdan Olteanu, dispus sa loveasca fara menajamente si cu ajutorul premierului in cel mai popular liberal al momentului.

Chiar daca parlamentul nu-l va suspenda pe seful statului, competitia in interiorul partidelor pentru nominalizarea la alegerile prezidentiale a fost deschisa. Si scopul lui Traian Basescu, acela de a-si slabi inamicii divizandu-i, a fost atins.