EDITORIALUL EVZ: Paine si circ de la Tariceanu

Mircea Marian: "Sunteti de acord ca guvernul Tariceanu sa ieftineasca painea?"

Desigur. Doriti ca executivul sa creasca numarul controalelor asupra speculantilor din industria panificatiei? Bineinteles. Cam acesta ar fi rezumatul unui studiu sociologic realizat in august la comanda Agentiei de Strategii Guvernamentale - denumirea sub care se ascunde in prezent fostul minister al „informatiilor publice”.

Orice copil putea sa ghiceasca faptul ca imensa majoritate a cetatenilor romani vor considera ca reducerea TVA-ului la paine este o masura buna, crezand ca astfel se va diminua si pretul de vanzare. La fel de previzibil era si faptul ca populatia va dori mai multe controale pe capul evazionistilor din turism, agricultura si constructii. Strategii care se ocupa de imaginea echipei de la Palatul Victoria aveau insa nevoie de acest sondaj, pentru a justifica noi masuri populiste: reducerea TVA-ului la paine si, ulterior, organizarea unor asalturi televizate asupra speculantilor care nu vor ieftini acest produs.

Tot joi, concomitent cu publicarea acestui sondaj, ministrul finantelor, Varujan Vosganian, a anuntat ca pregateste cresterea salariilor pentru doua categorii profesionale extrem de importante intr-o campanie electorala: preotii si primarii.

Sa nu fim naivi sa credem ca aceste masuri sunt justificate de excedentul bugetar de 0,5a din PIB, inregistrat dupa primele sapte luni ale acestui an. Este aproape imposibil sa stim precis cum s-a ajuns la acest rezultat, intrucat, in ultimii ani, bugetul a ajuns una dintre cele mai netransparente zone ale administratiei centrale. Degeaba a aprobat parlamentul, in iarna lui 2006, bugetul pe anul in curs, daca guvernul l-a modificat, pana acum, prin ordonanta de urgenta, de nu mai putin de cinci ori si intentioneaza sa mai recurga, in aceasta toamna, la doua rectificari. 

Daca ne gandim ca liberalii vor alegeri generale abia la inceputul lui 2009, iar masurile populiste vor creste de la un scrutin la altul - trei in circa un an -, avem toate motivele sa ne ingrijoram. Ungaria a demonstrat deja ca UE nu poate opri excesele unui guvern care cheltuie oricat pentru a-si salva viitorul politic. Acum, Romania pare hotarata sa copieze cat mai mult din erorile vecinilor nostri de la vest. Guvernul Tariceanu ar trebui sa se gandeasca -, dar probabil nu poate, fiindca este prea obsedat de propria supravietuire - ca, in anul electoral, si guvernul Vacaroiu, si cel al lui Adrian Nastase au aruncat cu bani in populatie, dar asta nu i-a ajutat sa castige.

Si dupa alegerile din 1996, si dupa cele din 2004, noile echipe instalate la Palatul Victoria au trecut prin momente dificile din cauza cheltuielilor excesive efectuate sau promise de predecesori. Din aceasta perspectiva, poate ca ar trebui sa tinem pumnii motiunii de cenzura pe care PSD se pregateste sa o initieze. Am putea accepta ca orice guvern, nu numai cel al lui Tariceanu, ar oferi alegatorilor, in anul electoral, paine si circ. Dar sa prelungim aceasta distractie - pe banii nostri, in fond - inca vreo 12-18 luni, asta este mult prea mult.