EDITORIALUL EVZ: Lăsaţi PNL să guverneze şi-n 2009!

EDITORIALUL EVZ: Lăsaţi PNL să guverneze şi-n 2009!

Mircea Marian: "Motivul este foarte simplu: cineva va trebui să plătească „aterizarea dură“ a economiei româneşti."

Nu înţeleg de ce preşedintele Traian Băsescu se chinuieşte să instaleze un viitor guvern minoritar PDL, care să ajungă în situaţia de a explica o încetinire a ritmului creşterii economice şi, eventual, să nu aibă bani pentru pensiile promise în 2007. De ce să nu oferim PNL şi prietenilor lor din PSD ocazia să arate cum vor rezolva aceste probleme, pe care, în fond, chiar ei le-au creat?

Nu mai departe de ieri, Comisia Europeană a lansat un nou avertisment către guvernul Tăriceanu. România ar trebui să accelereze ritmul reformelor structurale, să ia măsuri de creştere a productivităţii, să reformeze sistemul educaţional, astfel încât acesta să corespundă nevoilor pieţei şi să-şi transforme agricultura de subzistenţă într-o activitate durabilă de ocupare a forţei de muncă. Comisia se teme că deficitul structural va ajunge, în 2009, la 4,1% din PIB, situaţie care „prezintă riscuri“, date fiind şi semnele de „supraîncălzire a economiei“. În aceeaşi zi, agenţia Moody’s ne-a anunţat că ţinta de adoptare a euro „devine din ce în ce mai ambiţioasă“, o formulă politicoasă pentru a ne spune că nu vom reuşi dacă mergem, în continuare, pe acest drum. „Procesul de privatizare a fost oprit, iar guvernul discută acum posibilitatea creării unei corporaţii de stat în domeniul energiei“, se arată în studiul celor de la Moody’s. Ei consideră că, fiind un an electoral, banii de la buget nu se vor duce pe investiţii, ci pe „cheltuieli curente“. Ceea ce ar putea fi înţeles din această ultimă apreciere este că nu sunt bani pentru dezvoltarea metroului, pentru autostrada Sibiu-Nădlac sau pentru construirea unei noi centuri a Capitalei, la nivel de autostradă, pentru că executivul preferă să crească salariile, pensiile şi să ofere tot felul de pomeni electorale.

Uitaţi-vă ce s-a întâmplat în Estonia, unde economia a crescut cu doar 0,1% în primul trimestru, după ani întregi de rezultate spectaculoase. Inflaţia a trecut dincolo de 11%. Aceasta este ceea ce se cheamă o „aterizare dură“. Dar, spre deosebire de România, analiştii consideră că Estonia are instituţii bune şi pieţe flexibile, aşa că şi-ar putea reveni prin 2010.

Sigur, este un pic cinic să spui: lăsaţi PNL să guverneze din 2009 în 2012 pentru a plăti pentru dezastrul pe care l-a creat în ultimii doi ani. Iar populiştilor din rândul liberalilor să li se adauge adepţii economiei planificate de stat - precum Nicolae Văcăroiu - şi specialiştii din PSD în jonglerii cu finanţele publice, începând cu Miron Mitrea şi terminând cu însuşi Adrian Năstase. Dar poate că este nevoie de un şoc pentru ca acestui electorat să ajungă să îi pese, din nou, de ceea ce se întâmplă în politică. Acum, mai toţi cred că, dacă suntem în UE, vin cei de la Comisie şi ne mână pe drumul cel drept. S-ar putea să se înşele amarnic! Când va ajunge la putere, Ion Iliescu ne va arăta tuturor cum a învăţat, la Moscova, să-şi păstreze independenţa faţă de Bruxelles.

Ne puteți urmări și pe Google News