Grigore Cartianu: "Venirea Nokia in Ardeal a rezolvat ceea ce n-au fost in stare nici propaganda comunista, nici gargara funarista".
Sa mai spuna cineva ca nu e buna societatea capitalist-consumerista! Nu, nu despre cumparaturile de la hypermarket este vorba, ci despre efectele colaterale ale unei agitatii de tip capitalist.
A fost nevoie sa vina Nokia in inima Ardealului, sa construiasca o fabrica de telefoane, pentru a rezolva o dilema careia istoriografia romana nu-i daduse de cap in cateva decenii de comunism si postcomunism.
Sa ne reamintim: una dintre temele preferate ale dictaturii impuse de sovietici a fost demonstrarea intaietatii romanesti in Ardeal. Istoricii si arheologii nostri au primit tema, de la partid, sa desfiinteze teoriile sustinute de cercurile nationaliste sau iredentiste maghiare. Astfel s-a ajuns la un razboi absurd al intaietatii temporale, intre doua tabere care foloseau propaganda pe post de mitraliera.
Nici unii, nici altii nu s-au straduit sa caute dovezi zdrobitoare care sa le sustina teoriile; au fost folosite, pana la exasperare, izvoarele descoperite cu mult timp in urma. Ungurii o tineau langa cu o marturie romana despre retragerea aureliana totala din arcul carpatic, romanii - cu scrierile unui cronicar anonim din Budapesta.
Pentru a depasi acest razboi surd, arheologii romani ar fi avut o arma formidabila: sa sape de-a lungul si de-a latul Ardealului pentru a gasi cat mai multe dovezi materiale despre locuirea permanenta a acestui teritoriu. Ar fi fost demontata astfel ridicola teorie a „vidului” gasit de razboinicii unguri in secolul al X-lea, cand au venit dinspre Asia Centrala.
Regimul comunist a avut insa alte prioritati: sa distruga vechi asezari umane pentru a reda terenul agriculturii; sa traga „brazda adanca” fara a tine cont de temeliile sau cimitirele astfel distruse.
Descoperirea recenta, de la Jucu, explica indirect si de ce capitalismul a castigat razboiul cu comunismul: pentru ca se bazeaza pe fapte, nu pe vorbe. Eficienta unei natiuni este mai tare decat orice armata din lume.
Vi-l mai amintiti pe Gheorghe Funar, patriotul zaharisit de la PRM? Timp de opt ani, cat a fost primar in Cluj-Napoca, a rascolit orasul in cautarea dovezilor zdrobitoare ale romanismului. Rezultatul? Cu tot cotcodacul lui, nu s-a putut oua mai mult de o margica. In numele aceluiasi patriotism de tip manelist, Funar a izolat Clujul de „pericolul” investitiilor straine.
Au fost suficienti trei ani fara Funar pentru ca investitorii sa dea buzna in zona Clujului. Asa a ajuns si compania finlandeza Nokia in comuna Jucu. Si tot asa a fost descoperit un cimitir crestin datand de dinaintea venirii ungurilor: ca sa fie construita o fabrica de telefoane, a fost nevoie de descarcarea arheologica.
Asta da ironie a sortii: o simpla operatiune capitalista rezolva in doi timpi si trei miscari ce n-au fost in stare, decenii de-a randul, nici istoriografia comunista, nici gargara funarista!
Iar pentru asta a fost nevoie ca in Ardealul strabun sa vina niste finlandezi, verisori in cartea de istorie cu maghiarii, la capitolul „popoare fino-ugrice”...