Voiculescu se pregăteşte să ofere PC, plus patru Antene, celui care-i va asigura supravieţuirea politică.
Sunt vremuri triste pentru foştii turnători ai Securităţii, ajunşi acum miliardari şi politicieni. Dan Voiculescu, zis Felix în documentele Securităţii, nu mai reuşeşte să fie ascultat nici măcar de oamenii din partidul pe care l-a creat şi pe care l-a dus în spate timp de peste zece ani. În fapt, ceea ce s-a întâmplat duminică, la congresul Partidului Conservator, este un fenomen curent în politica românească. Atunci când partidul se prăbuşeşte în sondaje, unii dintre liderii săi se pregătesc să-şi găsească un viitor la alte formaţiuni. Schema pe care o aplică preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Florin Anghel, este, deci, una clasică.
Omul îşi creează un statut de disident în interiorul partidului şi îşi asigură vizibilitate în media, astfel încât, în momentul dezertării, să dea o copită cât mai puternică foştilor săi sponsori. Anghel, care, privind din perspectiva viitoarelor alegeri locale, are o funcţie extrem de importantă, are toate şansele să-şi negocieze o poziţie solidă în partidul care-l va adopta. Cât despre Felix şi formaţiunea sa de buzunar, să nu le plângem de milă.
Atâta timp cât vor emite cele patru Antene (iar încă trei sunt în pregătire!), se vor găsi destui politicieni dispuşi să treacă peste trecutul mâlos al lui Voiculescu. După două alianţe cu PSD - şi tot atâtea trădări -, cei care se pare că se pregătesc să-l înfieze pe fostul colaborator al Securităţii sunt liberalii premierului Călin Popescu-Tăriceanu. Un proiect de fuziune între PC şi PNL se discuta din 2006. Încă din acel an, Voiculescu se pregătea de o retragere formală - era sub demnitatea lui să desfiinţeze partidul pe care l-a creat -, iar fuziunea urma să fie realizată de Codruţ Şereş.
Între timp, cariera lui Şereş a fost umbrită de problemele cu justiţia, aşa că Voiculescu a propulsat-o în fruntea PC pe inodora, incolora şi insipida Daniela Popa. Ea a făcut parte din conducerea ApR, aşa că are o relaţie bună cu vicepreşedintele PNL Teodor Meleşcanu. Dincolo de această legătură informală, liberalii şi conservatorii sunt uniţi de interesele economice comune, în special în profitabilul sector energetic. În plan politic, proiectul lor declarat va fi înlăturarea preşedintelui Traian Băsescu. Nu trebuie să fim surprinşi că liberalii, cei care au iniţiat legea lustraţiei, se pregătesc să accepte în rândurile lor un profitor al regimului Ceauşescu.
Legea este oricum îngropată, din aprilie 2006, la Camera Deputaţilor. Voiculescu nu va avea de ce să se ruşineze de trecutul său atunci când va fi alături de Ioan Ghişe, Titu Gheorghiof sau Norica Nicolai. PNL are nevoie de susţinerea pe care o pot asigura Antenele lui Voiculescu, iar acesta din urmă este prea grandoman şi prea orgolios pentru a-şi da seama că a sosit momentul să plece din politică. Sloganul ceauşist „Nimic nu se pierde, nimic nu se câştigă, totul se reciclează“ se aplică perfect fostului colaborator al Securităţii, transformat, după 1989, în politician umanist, conservator şi, posibil, în viitorul apropiat, în liberal.