EDITORIALUL EVZ: Dubla masura

Ioana Lupea: "Ceea ce i se permite lui Traian Basescu nu i se scuza lui Calin Popescu-Tariceanu, si invers".

Faptele presedintelui si ale premierului n-au fost niciodata cantarite cu aceeasi masura.

Ele ajung semnificative doar daca sunt reflectate negativ de adversarul politic: il privim si interpretam pe Tariceanu prin dioptriile lui Basescu si pe Basescu prin ocheanul lui Tariceanu.

Daca vin sa confirme prezumtii statornicite, cum ar fi aceea de imoralitate politica pentru Tariceanu si de grosolanie intoleranta pentru Basescu.

De aceea, poate, botezul cu public de la Arad, campanie electorala pentru primarul urmarit penal, n-a starnit protestul vehement de care au beneficiat intalnirile sefului executivului cu oamenii de afaceri Dinu Patriciu - si el urmarit penal - sau Peter Imre. Neobservata a trecut si o afirmatie rasista a lui Tariceanu, dupa ce Traian Basescu a fost criticat fara mila pentru acelasi delict.

Sa presupunem ca nu Traian Basescu ar fi botezat copilul unui baron local, urmarit penal pentru coruptie si cu averea sechestrata, ci premierul Tariceanu. Ar fi fost oare acceptate, asa de natural, „datoria crestineasca”  si explicatia „copilul nu-i vinovat ca s-a nascut”, oferite ca justificari de seful statului? Probabil ca nu.

Daca schimbam termenii ecuatiei si in locul lui Gheorghe Falca am scrie, de exemplu, numele baronului de Iasi Relu Fenechiu, ne putem imagina ce amploare ar fi luat un gest similar al  premierului. Deasupra oricaror banuieli de imoralitate politica, seful statului o poate boteza senin pe Ana Maria Falca, fiica primarului de Arad, in drum spre Alba-Iulia la sarbatorirea Zilei Justitiei (ce ironie!).

Gheorghe Falca este cercetat pentru luare de mita si abuz in serviciu intr-o tranzactie cu un teren subevaluat dintre primarie si o firma ce a sponsorizat PD in campania electorala.

Rasismul premierului Tariceanu este mai putin grav decat al presedintelui Basescu, caruia i-a scapat in masina personala, la nervi si in fata sotiei, remarca „tiganca imputita”. N-am observat la televizor persoane revoltate purtand tricouri inscriptionate cu „rom infractor”, nici demonstratii ale organizatiilor civice in fata Palatului Victoria.

Desi declaratia referitoare la rromii repatriati din Italia, ce va fi evaluata de Consiliul National impotriva Discriminarii la sesizarea Romani Criss, este la fel de rasista.

„Nu vreau ca romanii care vor sa mearga sa munceasca in Italia sa aiba de suferit din cauza unui grup restrans de cetateni de etnie rroma. Acesti rromi comit toate infractiunile posibile, de la talharie si prostitutie pana la jafuri organizate si trafic de droguri”, a spus Tariceanu.

Doar Soros si Liga Pro Europa au reactionat public, dar fara vlaga acuzarii rasismului prezidential. Pentru ca lui Tariceanu nu-i sta in fire, este perceput ca un european subtire, tolerant si cu o atitudine pozitiva fata de minoritati, spre deosebire de Basescu. 

Ceea ce i se permite lui Calin Popescu-Tariceanu nu i se scuza lui Traian Basescu, reciproca fiind valabila. Pentru ca nu exista un sistem de valori general acceptat, imoralitatea politica si rasismul sunt relevante doar atunci cand exista un interes politic sau mediatic in valorizarea lor.