EDITORIALUL EVZ: De ce l-ar lăsa baltă UDMR pe Boc

EDITORIALUL EVZ: De ce l-ar lăsa baltă UDMR pe Boc

Se va alătura UDMR alianţei PSDPNL- PC? Va pune Uniunea umărul la demiterea premierului Emil Boc la moţiunea de cenzură pe care partidele din opoziţie o vor depune în luna martie?

Aceste întrebări vor acapara scena politică în perioada următoare. Kelemen Hunor - protejatul lui Marko Bela în UDMR şi candidatul cu cele mai mari şanse să preia şefia Uniunii - a preferat ieri să dea un răspuns ambiguu în legătură cu planurile de viitor ale formaţiunii maghiare.

"Este nevoie de un proiect coerent pe termen mediu. Pentru a duce la bun sfârşit ce am început, alături de PDL, şi aici mă refer la reformă, este nevoie de patru-cinci ani. Eu vorbesc de un proiect politic aşezat în centru-dreapta, care nu exclude o alianţă cu partidele care au o gândire apropiată de a noastră. Din acest punct de vedere, PNL este foarte apropiat de proiectul nostru. Noi vom rămâne deschişi şi în acest moment nu există niciun raţionament de a pleca din coaliţia cu PD L", a declarat Kelemen Hunor pentru "Evenimentul zilei". În traducere liberă: rămânem deocamdată cu PDL, dar ne place şi PNL şi ar fi bine ca liberalii să se alăture UDMR şi PDL. Liderul Uniunii a menţionat şi motivul pentru care PNL nu va putea guverna alături de PSD: viziunea economică diferită, atâta vreme cât PNL nu este dispus să renunţe la cota unică, iar PSD insistă pe impozitarea progresivă.

Ambiguitatea din declaraţia lui Kelemen Hunor poate însemna două lucruri: fie UDMR este decisă să meargă cu PDL până în 2012, fie este dispusă să negocieze cu opoziţia şi aplică tactica arhicunoscută: adoptă pentru început o poziţie de forţă, pentru ca acţiunile sale la bursa negocierilor politice să crească. Dacă tot este vorba să schimbe taberele, maghiarii sunt interesaţi să obţină maximum din acest demers. Văzând câte lucruri a obţinut PC din negocierile cu liberalii, maghiarii au înţeles cu siguranţă că terenul este fertil. Conservatorii au primit suficiente locuri în viitorul parlament pentru a avea un grup parlamentar propriu, iar Dan Voiculescu ţinteşte a doua funcţie în stat, spre disperarea şi dezamăgirea lui Mircea Geoană. În protocolul PNL-PC se precizează că, în condiţiile în care Crin Antonescu câştigă funcţia de preşedinte al ţării, lui Dan Voiculescu îi revine şefia Senatului. Cu siguranţă, UDMR va încerca să obţină de la PSD-PNL-PC adoptarea statutului minorităţilor naţionale. O lege periculoasă din punct de vedere electoral, pe care PDL a ascuns- o prin sertare, oferindu-le în schimb maghiarilor dreptul de a studia istoria şi geografia în limba maternă. O astfel de concesie făcută UDMR ar fi o castană fierbinte în mâinile PNL. O parte consistentă din bazinul electoral al lui Crin Antonescu şi al PNL se află în Transilvania, o regiune cu un electorat atent la "problema maghiară".

Despre politicienii maghiari se ştie că sunt parteneri loiali la guvernare şi nu au plecat niciodată în războaie pe care nu le pot câştiga. În actuala conjunctură, UDMR va aştepta, probabil, să vadă reacţiile electoratului la proiectul opoziţiei, pentru a stabili cât viitor are această alianţă. Va aştepta să vadă cum se vor împăca agendele lui Victor Ponta, Crin Antonescu sau Dan Voiculescu, dar şi interesele PSD, PNL şi PC, multe dintre ele divergente.

Dacă nu vor apărea sincope majore în funcţionarea alianţei opoziţiei, iar partidele care o compun îşi vor conserva sau potenţa procentele din sondaje, UDMR ar putea avea o problemă după alegerile din 2012. PSD, PNL şi PC ar depăşi cu mult 50%, iar prezenţa Uniunii într-o coaliţie de guvernare nu ar mai fi necesară. Asta dacă, bineînţeles, UDMR ar trece pragul electoral de 5%, o ţintă dificilă în cazul unei prezenţe mari la urne a alegătorilor români sau a adâncirii fracturii existente în electoratul maghiar. Dacă un astfel de pericol s-ar prefigura, prezenţa UDMR într-o alianţă preelectorală ar deveni obligatorie.

Ne puteți urmări și pe Google News