Ioana Lupea: "Pare surprinzator ca, dupa aderarea la Uniunea Europeana, primita ca o usurare de societatea romaneasca, asistam la fenomene politice paranormale."
In locul mobilizarii energiilor pozitive, momentul a scos la suprafata mizeria refulata a clasei politice eliberate de presiunea monitorizarilor. Normele europene nu mai sunt obligatorii cand esti deja european, pentru ca nu te mai da nimeni afara. Astfel ca 1 ianuarie 2007 a fost startul rafuielilor amanate, al exprimarilor politice a frustrarilor legate de anchetele penale si controlul averilor. Imediat dupa primirea in UE ne-am trezit printr-o bizara distorsiune a democratiei exilati dintr-o tara europeana in Counter Strike. Acesta nu este „checks and balance”, cum se amagesc relativistii, ci „cucereste si distruge”.
Motiunea de neincredere in Monica Macovei ne-a revelat brusc faptul ca, in gherilla generala, Romania a ajuns sa fie condusa de Dan Voiculescu si de coalitia PSD, PUR, PRM, adica de forte care au intarziat aderarea la UE si pentru care democratia este doar un instrument util. Procedura de suspendare a presedintelui, posibila demitere a ministrului justitiei, implicand si inversarea sensului reformei, santajul motiunii de cenzura exercitat asupra guvernului incapabil sa-si realizeze programul ne demonstreaza ca „puterea” nu mai detine puterea.
Paradoxal este ca, potrivit ultimului sondaj de opinie realizat de IMAS, un institut respectabil, cele trei partide insumeaza 28a din optiunile de vot ale cetatenilor, daca alegerile ar fi acum. Aceasta noua putere s-a ridicat si cu complicitatea liberalilor care refuza sa inteleaga si in al 12-lea ceas ca Dan Voiculescu, cel care duce steagul comunisto-oligarhic in lupta antiprezidentiala, poate sa le spulbere dintr-o suflare pretioasa guvernare.
„Daca un punct de vedere particular monopolizeaza canalele mediatice, influenta propagandei devine mult mai puternica”, spune teoria. Decizia presedintelui Traian Basescu de a declansa referendumul pentru votul uninominal cerut de un procent covarsitor din populatie gripeaza masina de propaganda care mesteca periculos pentru credibilitatea lui tema suspendarii. Traian Basescu atrage atentia asupra acestei puteri la rasarit care ameninta Guvernul Romaniei cu decimarea si propria lui functie, obtinuta prin votul direct al cetatenilor.
Mutarea presedintelui nu va reusi sa clarifice cine este la putere si cine este in opozitie si nici sa refaca echilibrul politic prin consensul asupra votului uninominal, fara cooperarea Aliantei si a guvernului. Sabotarea referendumului sub pretextul ca se discuta deja in parlament de 100 de ani o lege in acest scop ar adanci prapastia intre clasa politica si alegatori.
Conducerea prin referendumuri, exercitata de presedinte sau de majoritatea parlamentara, continuarea conflictului institutional pentru care Constitutia nu a prevazut solutii si vidul de valori din spatiul public ne imping insa spre un punct critic al democratiei, inimaginabil dupa aderarea la UE. Chiar asa, mai suntem in Europa?