Florian Bichir: "Putin a facut o aluzie directa la posibilitatea fragmentarii Romaniei prin eventualele revendicari, mai exact a tintit spre Transilvania si Dobrogea."
Ca un facut, cu cat Uniunea Europeana devine o realitate, o mare familie, cu atat mai mult se dezvolta miscarile separatiste. Cu cat mai mult se vorbeste despre o Uniune Europeana a natiunilor, cu atat mai mult reinvie nationalismul. Si culmea, inceputul nu are loc in Estul Europei, in zona postcomunista generatoare de xenofobie si intoleranta, dupa cum cred unii analisti politici, ci in Vest. Adica in acea parte a batranului continent care a si dat nastere nationalismului. In Spania exista probleme cu bascii, Franta are necazuri cu corsicanii, Belgia este la un pas de a se desfiinta... Mai exact, Regatul Belgiei se afla in situatia unui vechi banc: valonii vor in stanga, flamanzii in dreapta, iar in mijloc raman doar belgienii din Bruxelles.
Aflat la summitul UE de la Lisabona, presedintele rus, Vladimir Putin, a reafirmat pozitia Rusiei fata de viitorul statut al provinciei Kosovo. Liderul de la Kremlin a atras atentia ca independenta Kosovo ar stimula separatismul in Europa: „Uitati-va ce se intampla in Europa. Aveti putine probleme in Spania? Putine probleme care pot sa apara in Romania? Putine probleme in Belgia? De ce sa dezvoltam in continuare separatismul? Nu este mai bine sa ne inarmam cu rabdare si sa gasim solutii in baza reglementarilor de drept internationale existente?”.
Putin a facut o aluzie directa la posibilitatea fragmentarii Romaniei prin eventualele revendicari, mai exact a tintit spre Transilvania si Dobrogea. Tarul de la Kremlin reia practic o teorie sovietica, si anume aceea ca Romania este un stat multinational. Si nu intamplator am fost nominalizati tinand cont de relatiile reci, aproape inexistente intre Bucuresti si Moscova, dar si de atitudinea rusofoba a lui Traian Basescu. Presedinte care nu doar a sfidat gigantul urs de la rasarit, dar a sarit in fata Europei sa-l ia la palme, sa-i rupa botul...
In vechea strategie de la Kremlin, Putin joaca la doua capete. Daca Kosovo va fi recunoscut, Rusia ar fi incurcata de acest precedent in cazul Ceceniei, dar va pretinde aceeasi independenta pentru Abhazia si Osetia de Sud. In plus, ar avea bucuria de a vedea batrana Europa sfasiata de nationalisme, unele puse la cale, de ce nu, si de Kremlin.Sa nu uitam ca, in noiembrie 2006, Serghei Lavrov a reprosat Bruxelles-ului faptul ca Rusia nu a fost consultata cu privire la aderarea Romaniei si Bulgariei la blocul comunitar. Semn ca Moscova nu priveste deloc cu simpatie spre noi, ceea ce nu este nicio noutate.
Problema consta in viitorul minoritatii maghiare din Romania. Pentru ca orice analist onest recunoaste ca, dupa sistemul electoral propus de Traian Basescu, UDMR-ul nu are sanse sa intre in parlament. Macinat de politicianismul dambovitean care a lovit Uniunea, dar si de confruntarile cu Uniunea Civic Maghiara (UCM) si pastorul Lazlo— Tokes, UDMR-ul pare condamnat disparitiei.
Decesul politic al UDMR poate da apa la moara radicalilor? Pot considera niste tineri rebeli ca sansa lor este o lupta armata? Nu e un articol panicard, ci un exercitiu de imaginatie, pentru ca seful rusilor - cu privirea aia albastra de Husky flamand - nu vorbeste niciodata degeaba sau in vant.