Pe cine, mai exact, are în minte premierul atunci când afirmă că guvernul va face orice va fi nevoie pentru a „ține oamenii în siguranță”?
THE TELEGRAPH (Marea Britanie). La o conferință morocănoasă de presă de luni premierul (n.r. Boris Johnson) a fost întrebat dacă ne putem aștepta ca restricțiile să revină după ce vom fi atins finalul orarului „ireversibil” [de redeschidere - n.trad.], pe 19 iulie. Boris a răspuns că guvernul va face orice va fi nevoie pentru a „ține oamenii în siguranță”.
Dar pe care oameni îi are mai exact el în minte? Martin, un consultant care lucrează în secția unei maternități pentru mame și bebeluși bolnavi grav ne-a scris că „o altă consecință groaznică a fiascoului testării și urmăririi contactelor” este aceea că maternitățile din regiunea sa trec printr-o penurie acută de moașe.
„Copiii izolați de școală, mamele obligate să stea cu ei acasă [...] duc la o presiune intensă asupra maternităților”. Acum s-a ajuns într-un punct absurd, scrie Martin, „când maternitățile din nord-vest încearcă fie să scape de pacienți la unitățile vecine, fie să împrumute moașe de la ele în încercarea de a rămâne deschise și a îngriji femeile în condiții de siguranță”.
Acele mame și acei bebeluși nu sunt „oameni” pe care Boris intenționează să-i mențină în siguranță? Unii dintre ei ar putea muri dacă restricțiile vor persista.
Dar ce se poate spune despre Ruth, care afirmă că spitalelor li s-a pus în vedere să asigure capacități pediatrice suplimentare iarna aceasta, „întrucât ei se așteaptă la un aflux de bebeluși și copii cu infecții respiratorii grave.
Nu Covid-19, ci alte infecții respiratorii - de exemplu gripă sau virusul sincițial respirator”. Gravitatea acestor infecții se datorează faptului că copiii au fost izolați de microbii obișnuiți în ultimele 16 luni. Astfel că imunitatea lor naturală nu s-a dezvoltat. „Momentul dezvoltării imunității lor generale este acum, nu să-i ții sechestrați până la sezonul gripei, când crește probabilitatea ca ei să se îmbolnăvească grav.”
Copiii care se vor zbate după aer iarna aceasta în secțiile de pediatrie se numără oare printre „oamenii” pentru care premierul intenționează să facă orice e nevoie pentru a-i menține în siguranță? Sau el și consilierii lui științifici cu ochelari de cal se deranjează doar pentru pacienții cu Covid-19?
Până acum ar fi trebuit să fie evident pentru toată lumea, mai puțin mintoșii din SAGE [consiliu științific al guvernului - n.trad.], că restricțiile sunt adesea contraproductive.
Dar, cu toate acestea, revenirea la o viață normală e mereu prezentată drept riscantă, iar nu sănătoasă și de dorit. „Prudență” e noul cuvânt de ordine al miniștrilor, deși trebuie să spun că nu detectez prea multă prudență când vine vorba de provocarea unui nou haos în ce privește educația tinerilor.
Universitățile le transmit deja studenților să nu se aștepte la predare în persoană la toamnă - incredibil tupeu, sincer -, în vreme ce liceenilor li se vor transmite întrebările pentru examenele din vara următoare, încă un regres al experienței lor educaționale.
Să știți că m-am săturat să mi se spună că sunt egoistă, iresponsabilă sau nepăsătoare fiindcă vreau ca odrasla mea și cei de-o vârstă cu ea să se bucure de o viață bogată, captivantă, plină și, da, fără mască, de care au nevoie pentru a se dezvolta. Masca a fost dintotdeauna doar de utilitate „marginală”, după cum a admis și Sir Patrick Vallance [consilier științific șef al guvernului britanic - n.trad.] anul trecut.
Dacă mai toate persoanele vulnerabile sunt acum vaccinate complet, nu a devenit masca inutilă? Doar o pată de teamă pe fețele oamenilor noștri?
Aceia care vor să amâne la nesfârșit viața normală sunt cei egoiști și iresponsabili. Consider că e datoria noastră patriotică să trăim atât de liber și de curajos pe cât putem. Ironia face ca acesta să fie lucrul de care va fi nevoie pentru a-i ține pe oameni în siguranță.
Articol de Allison Pearson