Edilul Boc, pe primul loc

Edilul Boc, pe primul loc

Emil Boc va „lua“ Primăria Cluj-Napoca cu 70%, potrivit unui sondaj de opinie făcut de adversarii liberali. Preşedintele PDL, Emil Boc, şi-a anunţat candidatura cu ocazia unei vizite într-un cartier de blocuri unde vor fi locuinţe sociale şi pentru tineri. Principalele realizări ale acestuia sunt modernizarea a peste 300 de străzi, modernizarea parcului de autobuze al regiei de transport în comun şi construcţia a doua parkinguri supraterane, în centrul Clujului. La capitolul nerealizări sunt trecute lipsa soluţiilor viabile pentru a fluidiza traficul şi haosul care domneşte în materie de urbanism.

Cu greu, primarul a reuşit să obţină o hotărâre de la consiliul local, prin care a fost interzisă construcţia de blocuri în zonele cu case. În schimb, Adrian Iancu, directorul Direcţiei de Urbanism din cadrul primăriei clujene, impus de Boc, a ajuns să fie cercetat de DNA pentru luare de mită.

O altă mare nerealizare a lui Emil Boc este că, în cei patru ani de mandat, nu a inaugurat un metru pătrat de parc sau de spaţii verzi, cu excepţia câtorva locuri de joacă pentru copii.

Pentru viitorul mandat, Boc vrea să continue cu modernizarea străzilor, să construiască alte parkinguri supraterane în zonele aglomerate din oraş, dar şi să găsească soluţii pentru fluidizarea traficului.

Clujul, în plin boom economic mondial

Revista britanică „Monocle“ plasează Clujul într-un Top 5 mondial al dezvoltării economice. În opinia autorilor acestei analize, principalele atuuri ale capitalei Transilvaniei sunt centrele industriale şi academice, sensibilitatea central europeană, infrastructura excelentă, dar şi şosele, linii aeriene şi feroviare ce îl leagă de restul Europei. „Companiile se mută la Cluj pentru calitatea muncii şi preţul scăzut al forţei de muncă“, a comentat analistul Jon Levy de la Euroasia Group. Bugetul anual al judeţului Cluj este de 648 de milioane de euro, iar cel al municipiului Cluj-Napoca este de 267,7 milioane de euro.

La liberali, eşecuri pe toate liniile

Liberalii clujeni nu au fost capabili să-şi desemneze un candidat pentru Primăria Cluj-Napoca decât după multe discuţii. În primă fază a fost rostit numele secretarului de stat Lucia Morariu, care însă a refuzat o confruntare directă cu Emil Boc. Printre numele vehiculate s-a numărat şi rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai“, Andrei Marga, care însă a negat că a purtat discuţii pe această temă cu liberalii.

În aceste condiţii, liberalii s-au oprit la medicul chirurg cardiovascular Manuel Chira, care a fost impus de către Mircea Chertes, consilierul primuluiministru Călin Popescu-Tăriceanu şi principalul „sforar“ al PNL Cluj. Mircea Chertes a fost salvat de la moarte de medicul Chira, chiar de ziua lui, când a suferit un infarct. Într-o încercare de a-l recompensa pe Chira, Chertes a tras sforile la Ministerul Sănătăţii şi i-a debarcat pentru două zile pe profesorii Radu Căpâlneanu şi Mircea Bârsan, două somităţi în materie cardiovasculară. Ulterior, când au văzut reacţia opiniei publice, liberalii s-au speriat şi au retras ordinul de demitere a celor doi. Manuel Chira a anunţat că, dacă va ieşi primar, va continua să opereze, fapt ce i-a speriat pe clujeni, deoarece, în momentul de faţă, Emil Boc petrece câteva zile pe săptămână la Bucureşti.

Funar candidat

În afară de Emil Boc, singurul candidat cunoscut este Gheorghe Funar. „Am să le dau ungurilor o veste bună şi o veste rea. Vestea bună este că o persoană care va candida din partea PRM la Primăria Clujului este fostul primar Gheorghe Funar. Vestea rea este că senatorul Funar îl va zdrobi în alegeri pe Emil Boc şi va câştiga Primăria Clujului“, şi-a anunţat acesta candidatura.

Ceilalţi candidaţi fără şanse sunt Remus Lăpuşan de la PSD, Ionuţ Ţene de la PNG, Dorin Apahidean de la PIN şi Laszlo Attila de la UDMR. La aceste alegeri locale, UDMR Cluj nu va mai putea face niciun joc şi nu va putea emite pretenţii la un post de viceprimar sau directori de regii autonome, deoarece Emil Boc va câştiga din primul tur.

EMIL BOC

Vârsta: 42 de ani

Familie: căsătorit, doi copii

Profesie şi studii: avocat, conferenţiar universitar; Facultatea de Drept şi Facultatea de Istorie şi Filosofie

Carieră: primar al municipiului Cluj-Napoca din anul 2004, fost deputat

Apartenenţă politică: PDL

Avere: Peugeot 207; trei conturi de 4.000 de euro şi 48.000 de lei

Puncte tari: atent la problemele oamenilor; discurs politic foarte bun

Puncte slabe: echipă slabă în administraţie

GHEORGHE FUNAR

Vârsta: 59 de ani

Familie: căsătorit; un copil

Profesie şi studii: economist, profesor universitar; Facultatea de Ştiinţe Economice Cluj

Carieră: senator PRM; fost primar al municipiului Cluj-Napoca în perioada 1992-2004

Apartenenţă politică: PRM

Avere: trei terenuri; un apartament; trei conturi de 53.000 de lei şi 5.000 de euro

Puncte tari: discursul politic acid

Puncte slabe: naţionalist şi, uneori, extremist-şovin

MANUEL CHIRA

Vârsta: 45 de ani

Familie: divorţat, un copil

Profesie şi studii: medic; Facultatea de Medicină Cluj

Carieră: medic primar chirurgie cardiovasculară la Institutul Inimii din Cluj-Napoca

Apartenenţă politică: PNL

Avere: necunoscută

Puncte tari: bun profesionist în domeniul său de activitate

Puncte slabe: discurs degajat datorită lipsei de experienţă politică; necunoscut

CITIŢI ŞI: Cine va administra cele 648 de milioane de euro?

Ne puteți urmări și pe Google News