Edilii, cu jalba la guvern

Primarii de sectoare i-au prezentat ieri, lui Sorin Oprescu, problemele bucureştenilor. Astăzi le vor discuta cu primul-ministru.

Proasta infrastructură, lipsa locuinţelor sociale, reabilitarea termică a blocurilor şi nevoia urgentă a modernizării Pieţei Sudului au fost principalele subiecte atinse, ieri, în discuţia dintre primarii de sectoare şi edilul-şef al Capitalei, Sorin Oprescu. Singurul primar absent a fost cel al sectorului 3, Liviu Negoiţă. El a declarat că va lua o poziţie abia după discuţia de astăzi cu primul-ministru, Călin Popescu-Tăriceanu, la care vor participa toţi primarii. Edilul sectorului 6, Cristian Poteraş, a plecat imediat după întâlnirea cu Oprescu, fără să facă nicio declaraţie.   SECTORUL 1. După o întrevedere cu uşile închise, care a durat aproape două ceasuri, primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a dezvăluit câteva dintre problemele de pe ordinea de zi. El susţine că vrea o mai bună organizare a circulaţiei din zona de nord a Capitalei, simplificarea procedurilor pentru reabilitarea termică a blocurilor şi salvarea parcului sportiv din Ştrandul Tineretului. Chiliman consideră că o prioritate este şi rezolvarea haosului din trafic, de la intersecţia Şoseaua Griviţa cu Şoseaua Chitilei şi Bucureştii Noi, unde se desfăşoară lucrări la metrou. SECTORUL 2. Neculai Onţanu a mărturisit că îi va cere premierului o reevaluare a intrării şoselei Bucureşti- Braşov. Onţanu spune că problema traficului îngreunat din zonă s-ar soluţiona prin lărgirea până la patru benzi a carosabilului. Primarul sectorului 2 va cere guvernului şi urgentarea lucrărilor pentru centura oraşului, unde - crede el - ar trebui să se oprească autostrada Bucureşti-Braşov. On- ţanu mai vrea şi supralărgirea şoselei Pipera la patru benzi şi un pasaj suprateran, care să traverseze şoseaua Barbu Văcărescu.

SECTORUL 4. Primarul Cristian Popescu Piedone spune că va găsi soluţii în maximum două săptămâni, când se vor aranja lucrurile în primărie. El se scuză cu procedura de preluare a atribuţiilor de la fostul primar şi adaugă că o viziune clară o va avea negreşit în 2009. Piedone insistă asupra „eradicării focarului de infecţie din Piaţa Sudului“.

SECTORUL 5. Edilul sectorului 5, Marian Vanghelie, s-a arătat mulţumit de discuţia cu Sorin Oprescu, admiţând că una dintre problemele din sectorul lui o reprezintă locuinţele sociale acordate „în mod neortodox“ de Videanu. "Până la sfârşitul lunii august, începutul lunii septembrie, Primăria Capitalei va avea un nou regulament de funcţionare internă, întrucât cel vechi a fost adoptat acum zece ani şi dă semne de rugină." - Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei INFRASTRUCTURĂ

Atribuţiile lui Răzvan Murgeanu

În noul său mandat, viceprimarul PDL, Răzvan Murgeanu, va răspunde de o nouă direcţie din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, aceea a transporturilor, drumurilor şi sistematizării circulaţiei. El mărturiseşte că munca sa va fi astfel mai grea, deoarece cele mai multe probleme din oraş sunt legate de infrastructură. Totodată, Răzvan Murgeanu va mai coordona şi Direcţia de relaţii internaţionale, Direcţia generală infrastructură şi servicii publice. El va mai răspunde şi de activitatea desfăşurată de cei de la Regia de termoficare a apei (RADET), precum şi de Agenţia municipală pentru eficientizare şi reglementare în domeniul energiei. CULTURĂ ŞI ZOO   Atribuţiile lui Robert Ionescu

În ceea ce-l priveşte pe nou-numitul viceprimar din partea PNG, Robert Ionescu, acesta va coordona îndeosebi activitatea direcţiilor ce ţin de cultură şi învăţământ. În plus, el i-a „sustras“ lui Murgeanu administrarea Grădinii Zoologice. Tot Robert Ionescu se va ocupa şi de Centrul de protecţie a plantelor, va răspunde de toate teatrele din Capitală, precum şi de Direcţia dezvoltare turism. Viceprimarul din partea Partidului Noua Generaţie - Creştin Democrat va mai avea ca responsabilitate şi problemele de mediu ale Capitalei. El a declarat, ieri, că îndată ce-i va cunoaşte pe şefii direcţiilor pe care le are în subordine, promite să se apuce de treabă.