În 2023, cireșele au cunoscut cea mai spectaculoasă creștere a exportului din istoria Republicii Moldova, estimează economistul Veaceslav Ioniță. Anul trecut, s-a înregistrat o creștere de 11 ori, față de acum zece ani, pentru care statul a încasat circa 22 milioane de dolari. Este o creștere ce nu poate fi observată la niciun alt produs exportat, conform economistului.
România sprijină dezvoltarea sectorului de fructe de peste Prut
În 2023, a crescut numărul de țări unde Republica Moldova a exportat cireșe. 11 țări noi au mai cumpărat cireșe moldovenești, la cele trei de bază – Federația Rusă, România și Belarus. „În ultimii ani, România este țara care ne sprijină dezvoltarea sectorului de fructe. Absoarbe o cantitate enormă de produse”, observă expertul.
Dacă în 2016 și 2017, Republica Moldova a exportat cireșe doar în două țări – Rusia și Belarus, în 2018-2019, acest produs a fost vândut în cinci țări; în 2020 – în nouă țări; în 2021 – în șase țări; în 2022 – în opt țări, iar 2023 – în14 țări! Preponderent, cireșele s-au exportat în Federația Rusă (33,2%), România (15,1%) și Belarus (14,3%), urmate de Kazahstan, Letonia, Marea Britanie, Spania, Polonia, Kîrgîzstan, Ucraina, Olanda, Italia, Belgia și Germania.
„Agricultura intensivă este cheia succesului”
„Avem o creștere semnificativă a suprafețelor de livezi. În anii 2006-2010, populația le gestiona în întregime și era dificilă organizarea exportului acestora. Din 2020, plantațiile de cireși administrate de întreprinderi și fermieri au început să domine. Cireșele au devenit un produs investițional. O creștere de aproape cinci ori, în mai puțin de 20 de ani!
Agricultura intensivă este cheia succesului pentru Republica Moldova. Permite încasări financiare la hectar incomparabil mai mari față de agricultura tradițională. Are nevoie de absorbție de capital și este unde investi. Implică forțe de muncă de cinci-zece ori mai multe decât agricultura cerealieră”, a menționat Veaceslav Ioniță, în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.
Noi oportunități excepționale, în agricultură, pentru basarabeni
În prezent, veniturile pe care le încasează cei care au plantații de cireșe sunt de zece ori mai mari, față de acum zece ani. Nu există nicio ramură a economiei care să aibă o astfel de creștere spectaculoasă. A crescut producția de cireșe de 1,6 ori, iar prețurile s-au majorat de 2,3 ori, remarcă economistul.
„Republica Moldova are șansa de a-și crește producția de nuci, pomușoare, care poate să aducă venituri, de cel puțin, șapte-zece ori mai mari la hectar, decât prin metoda tradițională, să fie angajate de șapte-zece ori mai multe persoane în câmpul muncii, să fie obținute venituri decente, iar exporturile să fie marcate de aceste produse”, a conchis Veaceslav Ioniță.