Pe timp de criză, românii trebuie să economisească. Dobânzile promoţionale la depozite, şi recenta hotărâre a Guvernului de a nu mai impozita aceste venituri, reprezintă două dintre cele mai atrăgătoare măsuri care îndeamnă la păstrarea banilor, la salteaua băncilor.
Dependenţi de banii străinilor
Potrivit analistului financiar, Ilie Şerbănescu, România este dependentă de banii proveniţi de pe plan extern, bani care fie iau forma resurselor venite de la băncile străine, fie iau forma investiţiilor făcute de oamenii de afaceri străini.
Şerbănescu a precizat că dependenţa este dată tocmai de rata scăzută de economisire a populaţiei. “ 50% din banii disponibili pentru creditare provin din străinătate, iar 50% provin din depozitele populaţiei la bănci. Ne-am întins mai mult decât ne era plapuma iar diferenţa se va vedea în creşteri de preţuri, curs valutar, sau orice altceva”, susţine analistul financiar.
Românii nu au de unde să economisească Acesta a mai spus că, în ciuda ratei din ce în ce mai mari a dobânzii la depozite, rata de economisire rămâne scăzută, pentru că veniturile populaţiei nu permit economisirea.
Creşterea dobânzii la depozite nu este altceva decât o încercare disperată a băncilor de a câştiga noi surse de finanţare, de pe piaţa internă.
Ilie Şerbănescu ne-a explicat că pentru ca efortul populaţiei de economisire să fie vizibil, banii proveniţi de la băncile-mamă, din străiătate trebuie să fie mult mai puţini.
Potrivit lui Şerbănescu, românii ar trebui să economisească până la 85-90% din totalul banilor disponibili pe piaţă bancară, pentru ca ţara noastră să nu mai fie dependentă de resursele externe. “ În acest moment suntem total dependenţi de banii din străinătate”, a precizat Şerbănescu.
Acesta a mai precizat că, în prezent, banii proveniţi din străinătate sub forma datoriilor, reprezintă deficitul extern de 14% din PIB. Anul trecut produsul intern brut al României a fost de 404,7 miliarde de lei.