Economia SUA se clatină serios. Semnele unei inevitabile recesiuni

Sursa foto: Arhiva EVZ

Rezerva Federală a SUA a redus dobânzile de referință. Decizia este una controversată. Unii analiști spun că este o măsura populistă, luată înaintea alegerilor din 5 noiembrie. Teoretic, scăderea dobânzilor ajută la creșterea investițiilor. Practic, este o decizie disperată, în contextul "încetinirii" economiei americane, care ar putea duce la o recesiune.

Rezerva Federală a SUA a redus ratele cu 50 de puncte de bază, la un nivel cuprins între 4,75 și 5 procente, având în vedere semnalele economice tot mai alarmante. Experții cred că situația din SUA arată că ne îndreptăm spre o nouă recesiune care ar putea lovi inclusiv Europa, conform focus.de.

Jurnalistul Gabor Steingart, expert pe teme politico-economice, consider că măsura reducerii dobânzilor a venit mult prea târziu.

Consumul a început să scadă

Marile companii americane (McDonald's, Starbucks, Lululemon) raportează scăderi ale volumului de vânzări. „Există, de asemenea, încetiniri semnificative în comportamentul de cheltuieli al americanilor înstăriți. De exemplu, profiturile Sotheby's au scăzut cu 88%, iar Christie's raportează, de asemenea, tonuri restrânse”, a declarant Jens Ehrhardt, președinte al DJE Kapital AG.

China, marea amenințare

Cunoscutul urnalist Gabor Steingart crede că tensiunile geopolitice clatină din temelii globalizarea. Rivalitatea cu China, a cărei piață este în continuă dezvoltare, este tot mai puternică, iar investițiile în lanțurile globale de aprovizionare sunt prea mici. Analiștii financiari prevăd o scădere de 3,4% a comerțului mondial și se tem de o recesiune mondială.

Profituri tot mai mici

Sectorul tehnologic se confruntă, de asemenea, cu o stagnare sau o scădere aprofiturilor. Este cazul Microsoft (scădere cu 4%) și Amazon, a cărui prognoză a fost revizuită și arată o scădere în trimestrul următor.

De asemenea, datoria națională a SUA a ajuns la 35 260 de miliarde de dolari în august 2024, în creștere cu aproximativ 150 de miliarde de dolari. Iar datoria americană pe cardurile de credit a crescut cu 5,8% de la an la an, ajungând la 1 140 de miliarde USD.

„Crește riscul ca o povară necontrolată a datoriei să ducă la o criză financiară”, a avertizat Jerome Powell, președintele Fed.

În concluzie, încetinirea economiei americane este reală. Recesiunea încă nu a început, dar a devenit mult mai probabilă, în ciuda reducerii ratei dobânzii.