Economia României pe timp de criză. Care sunt previziunile Guvernului

PIB. sursă: arhivă EvZ

Cu un război aproape de granițele țării noastre, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză vine cu vești bune pentru România privind creșterea economică. Executivul are un scenariu optimist, într-o perioadă dificilă pentru toată economia mondială.

Guvernul a anunțat că economia țării noastre va crește anul acesta cu 3,5%, prognoza anterioară fiinde de 2,9%. Chiar dacă această creștere reală este mai mică, pentru statul român contează creșterea nominală a PIB-ului.

Bugetul inițial a fost construit pentru un PIB de 1,317 miliarde de lei, iar prognoza actuală a Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP) este de 1,372 de miliarde de lei.

Prognoza de vară, importantă pentru rectificarea bugetară anunțată de Guvernul României

CNSP a reevaluat evoluțiile indicatorilor macroeconomici pentru anul curent, luând în considerare, totodată, și datele din lunile ianuarie-mai.

Revizuirea a fost determinată de corecțiile aduse la nivelul primului trimestru, în contextul în care datele publicate de INS au fost peste așteptările conturate în urmă cu trei luni.

În ciuda performanței foarte bune a economiei în primul sfert din anul acesta, economiștii sunt mai reticenți și privesc cu rezervă datele publicate. Trimestrul patru din 2021 a fost neașteptat de slab, iar trimestrul doi din anul acesta neașteptat de bun.

Majoritatea prognozelor indică o creștere economică de aproape 4% în 2022.

Potrivit datelor oferite de Comisia Europeană, în 2022, Româna va înregistra o creștere economică reală a PIB de 3,9%.

Și Banca Mondială a anunțat că economia românească se află pe un trend pozitiv, estimând o medie anuală de 5,2% pentru perioada 2022-2030.

Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a declarat în urmă cu câteva zile că țara noastră are potențial de dezvoltare pe termen lung.

„Sunt caracteristicile unei economii sănătoase, ale unui progres bazat pe investiţii, ancorat în proiecte de reformă şi în obiective de perspectivă precum consolidarea statutului de membru al UE, al NATO şi aderarea la Organizaţia pentru Dezvoltare şi Cooperare Economică”, a declarat Nicolae Ciucă.