Economia României, la pământ!? Ce arată ultimele date colectate?

Date alarmante privind puterea românilor de a economisi bani au ieșit la iveală. Deși PIB-ul a crescut, Românii nu o duc atât de bine cum s-ar credea.

Economia României a crescut repede, creșterea Produsului Intern Brut (PIB) real fiind de 4,1%, și totuși, PIB-ul pe cap de locuitor rămâne cel mai mic în studiul efectuat recent de către compania Intrum în nu mai puțin de 24 de țări europene, conform Antena3.

Peste 4 din 10 români au declarat că după ce plătesc facturile nu le mai rămân bani și pentru a plăti cheltuielile lunare. Iar datele Eurostat din 2018 dezvăluie că rata brută de economisire înregistrată în România are un nivel... negativ, de -2,35%. Studiul celor de la Intrum confirmă tendința: 61% se arată nesatisfăcuți de cât au economisit lunar.

Cu toate acestea, românii cuprinși în studiu se declară încrezători când vine vorba de plata la timp a facturilor – în proporție de 85%, ceea ce este peste media din Europa, de 77%. De ce este foarte interesant acest rezultat? Deoarece există o destul de mare contradicție între acest optimism și capacitatea efectivă de plată.

Mai exact, după achitarea facturilor, majoritatea românilor rămân cu peste jumătate din salariu pentru a efectua alte cheltuieli, ceea ce poate că sună bine, dacă nu am descoperi că suntem pe locul 21 din 24 la indicatorul de capacitate de a plăti la timp facturile.

Ca să nu mai vorbim despre situația propriu-zisă, care la rândul său contrazice puternic optimismul declarat: peste 4 din 10 români au întârziat cel puțin o dată plata facturilor în ultimele 12 luni.