Agenția Standard & Poor’s acuză guvernul PSD că a pus în pericol perspectivele economice ale României prin creșterile de salarii și pensii.
„Marea deviație a cheltuielilor publice făcută de fostul Guvern l-a forțat pe cel actual să-și revizuiască ținta de deficit bugetar pentru 2019 și 2020”, se arată în comunicatul Standard & Poor’s.
„Creșterile de pensii și salarii planificate pentru anul viitor vor crește, în 2020, deficitul de cont curent, deja foarte mare”, au mai precizat specialiștii agenției de rating.
Standard & Poor’s a mai precizat că, și dacă luăm în calcul o consolidare fiscală semnificativă pentru anul viitor, structura rigidă a bugetului, dată de ponderea mare a cheltuielilor de personal - pensii, salarii, ajutoare - și volatilitatea politicilor economice fac ca riscul pentru anul viitor să fie apreciabil.
„În consecință, am revizuit perspectivele României de la „stabil” la „negativ”, cu rating BBB-/A-3”, se mai arată în comunicatul agenției.
Ce urmează
Agenția se teme că noul Guvern riscă să eșueze în încercarea de a stabiliza economic și fiscal România, mai ales din perspectiva deficitului bugetar, având în vedere creșterile de venituri fixe programate pentru anul viitor.
În plus, avertizează Standard & Poor’s, perspectivele României ar putea fi coborâte și mai mult dacă deficitul bugetar și cel al balanței de comerț exterior se vor deteriora sau vor persista mai mult decât este prognozat.
De asemenea lipsa de sincronizare a politicilor în domeniul salariilor și creșterea volatilității cursului de schimb valutar vor avea repercusiuni negative asupra raportului dintre salariile din sectorul public și cel privat, mai avertizează agenția.
În schimb, dacă guvernul actual va da semne că reușește în demersurile sale de redresare fiscală, reușind să stabilizeze finanțele publice și balanța externă, ratingul va fi revizuit la stabil, au mai spus reprezentanții Standard & Poor’s.
Există și vești bune?
Noii guvernanți au crescut proiecțiile de deficit bugetar la 4,3% din PIB pentru 2019 și la 3,5% pentru 2020, o abatere semnificativă de la ținta specifică țărilor UE, mai notează agenția, care punctează pozitiv transparența cu care echipa lui Ludovic Orban a recunoscut arieratele la facturi și TVA de restituit și și-a asumat să dea banii înapoi.
Dar, mai notează Standard & Poor’s, realismul acestor revizuiri ale deficitului bugetar pentru perioada 2020-2022 este chestionabil. „În primul rând, înțelegem că Guvernul intenționează să amâne majorările de pensii programate prin Legea pensiilor adoptată în iulie 2019, care ar duce la o povară bugetară suplimentară de 3% din PIB a cheltuielilor totale cu pensiile crescute între 2020 și 2022”.
„În al doilea rând, în viziunea noastră, orice măsură de austeritate bugetară ar fi complicată de faptul că urmează două runde de alegeri. Având în vedere că deficitul bugetar va depăși limita de 3% stabilită de UE, România nu va putea evita Procedura de Deficit Excesiv, care a mai fost activată între 2009 și 2013”, mai arată analiștii.
„În al treilea rând, încetinirea creșterii economice va apăsa asupra nivelului veniturilor bugetare. Dar pe baza modelului nostru macroeconomic, estimăm că avansul economic va rămâne aproape de 3% până în 2022”, se mai arată în comunicatul agenției de rating.
În ciuda acestor îngrijorări, nivelul încă scăzut al datoriei publice și apartenența României la UE vor fi factori benefici, mai spun cei de la Standard & Poor’s.