Economia Chinei a crescut mult mai lent decât se așteptau experții în al doilea trimestru. De asemenea, scăderea prelungită a proprietății și nesiguranța locurilor de muncă au afectat o redresare fragilă. În acest sens, s-au menținut așteptările conform cărora Beijingul va trebui să lanseze și mai multe stimulente.
Conform datelor oficiale, a doua cea mai mare economie a lumii a înregistrat o creștere de 4,7% în perioada aprilie-iunie. Este cea mai slabă din primul trimestru al anului 2023, ratând prognoza de 5,1%. De asemenea, a încetinit față de expansiunea de 5,3% din trimestrul precedent.
Economia Chinei se clatină
O preocupare deosebită a fost sectorul de consum. Creșterea vânzărilor cu amănuntul a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele 18 luni. Presiunile deflaționiste au forțat întreprinderile să reducă prețurile la orice, de la mașini la alimente și haine. Astfel, economia se confruntă cu provocări.
„În general, datele dezamăgitoare privind PIB arată că drumul către atingerea obiectivului de creștere de 5% rămâne dificil. Un efect negativ asupra bogăției, cauzat de scăderea prețurilor proprietăților și acțiunilor, frânează consumul. Determină o reorientare de la achizițiile mari către consumul de bază", a declarat Lynn Song, economist șef pentru China Mare la ING.
Printre cei aflați sub presiune s-a numărat Swatch Group. Acesta este cel mai mare producător de ceasuri din lume. Compania a raportat o scădere abruptă a vânzărilor și a câștigurilor, pe fondul cererii scăzute din China.
Criza imobiliară și datoriile
Criza imobiliară care durează de ani de zile s-a adâncit în iunie. Prețurile locuințelor noi au scăzut în cel mai rapid ritm din ultimii nouă ani. Acestea au afectat încrederea consumatorilor și au limitat capacitatea administrațiilor locale. Acestea sunt împovărate de datorii și de presiunea de a genera noi fonduri prin vânzarea de terenuri.
Analiștii se așteaptă ca reducerea datoriilor și creșterea încrederii să fie principalele obiective ale unei reuniuni cheie a conducerii economice. Va avea loc săptămâna aceasta la Beijing. Totuși, rezolvarea uneia dintre aceste probleme ar putea face dificilă rezolvarea alteia. Guvernul vizează o creștere economică de aproximativ 5 % pentru 2024. Un obiectiv pe care mulți analiști îl consideră ambițios și care ar putea necesita mai multe stimulente.
Încetinirea mai accentuată decât se aștepta a creșterii în al doilea trimestru a determinat Goldman Sachs să își reducă prognoza pentru creșterea Chinei în 2024 de la 5,0% la 4,9%. „Pentru a contracara cererea internă slabă, credem că este necesară o mai mare relaxare a politicilor în restul acestui an", au declarat economiștii Goldman Sachs.
Factorii care au afectat creșterea
Pe o bază trimestrială, creșterea a ajuns la 0,7%, de la o revizuire în scădere de 1,5% în cele trei luni anterioare. Informațiile au fost transmise de datele de la Biroul Național de Statistică (NBS). Pentru a contracara scăderea cererii interne și criza imobiliară, China a stimulat investițiile în infrastructură. De asemenea, a investit fonduri în producția de înaltă tehnologie. Yuanul și acțiunile din China au scăzut în urma datelor dezamăgitoare. Însă piețele bursiere au închis ulterior în creștere, investitorii mizând pe stimulente suplimentare.
Vremea nefavorabilă a reprezentat o parte din impactul asupra creșterii în al doilea trimestru. Economia s-a confruntat cu incertitudini externe în creștere și dificultăți interne în a doua jumătate a anului. Creșterea economică în China a fost inegală. Producția industrială a depășit consumul intern. De asemenea, a alimentat riscurile deflaționiste pe fondul declinului imobiliar și al creșterii datoriilor.
Deși exporturile chineze solide au oferit un anumit sprijin, tensiunile comerciale în creștere reprezintă acum o amenințare. Reflectând în linii mari aceste tendințe, datele separate de luni au arătat că producția industrială a depășit așteptările în iunie. Toyuși, a încetinit în continuare față de mai.
Gospodăriile afectate
Exporturile Chinei în luna iunie au crescut cu 8,6% față de anul precedent, în timp ce importurile au scăzut neașteptat cu 2,3%. Vânzările cu amănuntul au crescut cu 2,0% de la an la an, ratând previziunile și cea mai lentă creștere din decembrie 2022. „Consumul gospodăriilor rămâne foarte slab. Angajatorii taie salariile. Șomajul este ridicat în rândul tinerilor, gospodăriile vor fi în continuare prudente", a adăugat Xing.
Investițiile imobiliare au scăzut cu 10,1% în prima jumătate a anului 2024 față de anul precedent, iar vânzările de locuințe pe suprafață au scăzut cu 19,0%. Creditele bancare pentru luna iunie, publicate săptămâna trecută, au arătat că cererea se clatină din nou, unele indicatori cheie atingând minime record.
Politică monetară de susținere
Pentru a susține creșterea, guvernatorul băncii centrale a Chinei s-a angajat luna trecută să mențină o politică monetară de susținere.
Analiștii se așteaptă la o reducere cu 10 puncte de bază a ratei primare a împrumuturilor pe un an din China, precum și la o reducere cu 25 de puncte de bază a ratei rezervelor obligatorii ale băncilor în trimestrul al treilea. Analiștii Citi se așteaptă ca guvernul să declanșeze o nouă rundă de măsuri de sprijinire a proprietății după o reuniune a Politburo, un organ decizional de vârf al Partidului Comunist aflat la putere, așteptată la sfârșitul lunii iulie, după reuniunea Comitetului Central din această săptămână.
Presupunând că reformele sunt doar modeste, ne așteptăm ca China să reușească doar cu greu să își atingă obiectivul de "aproximativ 5%" pentru acest an", a adăugat el, conform Yahoo News .