Ecologia bate România: niciun locuitor nu vrea groapă de gunoi sub nas
- Ciprian Iancu
- 9 februarie 2012, 19:16
70 milioane de euro ar putea fi rataţi pentru că nimeni nu este de acord cu amplasamentul. Şefii Consiliului Judeţean Hunedoara au schimbat de trei ori până acum locul, plimbând groapa prin tot judeţul, dar nimeni nu o vrea. Culmea, e un deponeu ecologic, unde nu miroase şi nu rămân urme
Peste 300 de locuitori ai oraşului Călan şi ai satelor Ohaba, Strei Sângeorgiu şi Grid au dat în judecată Ministerul Mediului şi Consiliul Judeţean pentru că nu au fost consultaţi înainte ca cele două instituţii să decidă amplasarea unui deponeu ecologic (groapă de gunoi) aproape de localităţile amintite.
Avocaţii oamenilor vor cere efectuarea unei expertize de mediu şi a unei expertize privind sănătatea publică, de către experţi independenţi: „Problema este că nimeni nu i-a întrebat pe aceşti oameni dacă sunt sau nu de acord cu deponeul, fiind puşi în faţa faptului împlinit. Pe lângă acel deponeu, la nici 50 de metri, trece un pârâu. În funcţie de rezultatele expertizei vom decide cum vom acţiona în continuare”, spune Maria Ţaţu, avocatul celor peste 300 de reclamanţi. Şeful CJ acuză: „Mentalitate de secolul al XIV-lea”
La începutul acestei săptămâni, la Boşorod a avut loc consultarea publică specifică procedurilor premergătoare acordării avizului de mediu. Localnicii nu cunoşteau informaţii importante despre proiect, însă nici nu au vrut să audă argumentele reprezentanţilor Consiliului Judeţean. „Să ne sacrificăm noi sănătatea pentru 100 de locuri de muncă la groapa de gunoi?”, „De ce nu se face deponeul în <fundul> comunei Boşorod?” „Sunt atâtea halde de steril care stau neecologizate, de ce nu se face acolo?”, sunt câteva dintre întrebările la care reprezentanţii instituţiilor judeţene nu au reuşit să dea răspunsuri mulţumitoare pentru participanţi.
„Toate observaţiile locuitorilor vor fi transmise Ministerului Mediului, instituţia care va decide mai departe dacă amplasamentul deponeului va fi sau nu schimbat”, spune Georgeta Barabaş, şefa Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Moloţ, a concluzionat că oamenii nu sunt încă bine informaţi asupra proiectului, deşi în zonă s-au împărţit pliante informative şi spune că, din cauza opoziţiei lor, este periclitată o investiţie de 70 de milioane de euro, din care 41 de milioane provin din fonduri europene. „Deja suntem în criză de timp. Reacţia de la Boşorod a fos a unor oameni care sunt dezinformaţi, după părerea mea. După modul în care gândim, suntem în secolul al XlV-lea”. Greşeală locală: amplasamentul este discutabil
Consiliul Judeţean nu este la primul eşec în găsirea unui amplasament pentru deponeul ecologic. Primele două variante – Simeria şi Petrila, au căzut rând pe rând. O a treia variantă, la 20 de kilometri de Deva, în comuna Veţel, a căzut şi ea. CJ şi firmele de consultanţă nu au studiat îndeajuns de bine ultima propunere de amplasare a deponeului, motiv pentru care proiectul are toate şansele să fie cel puţin întârziat, dacă nu cumva blocat de opoziţia localnicilor din Călan, Grid, Strei Sângeorgiu şi Ohaba. Proiectul pentru colectarea selectivă, valorificarea şi depunerea gunoiului menajer din Hunedoara presupune, pe lângă deponeul ecologic, încă cinci staţii de sortare şi transfer, amplasate în tot atâtea zone ale judeţului.