Eco-Gulag în Rusia. Condamnații vor curăți poluarea din Arctica

În Rusia modernă, munca forțată este utilizată ca formă de pedeapsă penală încă din 2017, oficialii respingând orice comparație cu lagărele de exterminare din epoca lui Stalin.

Rusia intenționează să recruteze prizonieri condamnați la muncă forțată pentru a curăța poluarea în Arctica, a informat agenția de știri TASS, citând-o pe Elena Korobkova, șefa Serviciului Federal al Penitenciarelor (FSIN).

Anunțul urmează unei serii de incidente de mediu care au afectat sever regiunea arctică, care se încălzește rapid în acest an, inclusiv o deversare masivă de combustibil dintr-un rezervor de stocare al companiei Norilsk Nickel, în luna mai.

Ecologiștii au calificat acest incident drept cea mai mare deversare de produse petroliere înregistrată vreodată în Arctica, scrie The Moscow Times.

Nu mai puțin de 21.000 de tone de carburant diesel s-au deversat în sol, în apropiere de orașul Norilsk, afectând și căile navigabile pe o distanță de până la 30 de kilometri.

Deja barăci pentru condamnați

Exprimându-se la un forum anual al Arcticii, în Sankt Petersburg, Elena Korobkova a spus că deja s-a ajuns la un acord cu autoritățile din regiunea Krasnoiarsk pentru a începe lucrările de curățare în Norilsk, „pentru organizarea executării pedepselor care nu au legătură cu izolarea de societate”.

„Organele teritoriale ale Serviciului Federal al Penitenciarelor aparținând zonei arctice, în cooperare cu autoritățile, lucrează la problema atragerii condamnaților la muncă forțată pentru a curăța zona arctică de poluare, inclusiv la posibilitatea amplasării de structuri modulare pentru găzduirea condamnaților”, a spus Korobkova, vorbind la Forumul Internațional „Arctica: prezent și viitor”.

Autoritățile din Norilsk au oferit deja spațiu pentru deschiderea unui centru corecțional pentru 56 de persoane, potrivit TASS, citând-o pe Korobkova, care supervizează pedepsele care nu sunt legate de închisoare în cadrul FSIN.

Regiunea Arhanghelsk are în vedere un acord similar cu FSIN, a spus ea. Korobkova a declarat că autoritățile locale și alte organizații care lucrează deja la curățarea Arcticii ar putea beneficia de o „cooperare reciproc avantajoasă” cu FSIN.

Schimbările climatice și poluarea pe scară largă rămân subiecte de actualitate în Arctica, meteorologii raportând temperaturi ridicate în noiembrie și decembrie.

În Rusia Imperială și în Uniunea Sovietică, trimiterea prizonierilor politici în lagărele de muncă din zonele îndepărtate din Siberia și Arctica era o practică obișnuită.

În Rusia modernă, munca forțată este utilizată ca formă de pedeapsă penală încă din 2017, oficialii respingând orice comparație cu lagărele de exterminare (Gulag) din epoca lui Stalin.

Scopul muncii forțate este „corecțional”, ducând la socializarea condamnaților prin participarea obligatorie la muncă.

Condamnații locuiesc în cămine și lucrează în cadrul unor organizații, în special în posturi care nu necesită calificări speciale. Ei primesc un salariu care nu este inferior salariului minim din Rusia.