Eclipsă de lună! La ce oră o putem vedea în România

În această seară vom avea parte de o eclipsă parțială de lună. Fenomenul astronomic va putea fi observat şi pe teritoriul României, numai dacă va fi senin.

Eclipsa de lună va fi vizibilă în România după ora 22:00. Mai exact,  va putea fi privită cu ochiul liber la ora 22.13, în condițiile în care cerul va fi senin.

Fenomenul astronomic va putea fi observat, dacă cerul este senin, în Asia, Africa, Orientul Apropiat, Oceanul Indian și în cea mai mare parte din Australia.

În România, în sud-est (centrul și răsăritul Câmpiei Române și Dobrogea), eclipsa va putea fi observată dacă cerul va fi senin, iar partea de nord, centrală și de vest, după răsăritul Lunii.

Harta de mai jos arată regiunile din care va fi posibilă observarea eclipsei. În gri, sunt zonele din care nu se va putea observa eclipsa; în alb, sunt zonele din care se va putea observa eclipsa; iar în bleu deschis, regiunile din care se va putea observa eclipsa la răsăritul sau la apusul Lunii.

Vederea Pământului de pe Lună, în timpul fazei maxime a eclipsei

Eclipse în 2020

Eclipsa de Lună prin penumbră din 10 ianuarie.

Eclipsa de Lună prin penumbră din 5 iunie.

Eclipsa inelară de Soare din 21 iunie.

Eclipsa de Lună prin penumbră din 5 iulie.

Eclipsa de Lună prin penumbră din 30 noiembrie. Eclipsa totală de Soare din 14 decembrie 2020. Sursa: Wikipedia.

O eclipsă de Lună prin penumbră va fi a doua dintre cele patru eclipse de Lună ale anului 2020

În acest caz, Pământul, Soarele și Luna se poziționează la distanțe aproximativ egale, într-o linie perfectă. În cazul unei eclipse parțiale de Lună, razele Soarelui sunt împiedicate de către Terra să ajungă pe satelitul nostru.

De asemenea, este de menționat faptul că Luna se află în faza plină atunci când se produce o eclipsă. Cu toate acestea, nu toate Lunile Pline aduc și eclipse, iar asta în principal din cauza orbitei lunare și a gradului de înclinare față de Terra.

În majoritatea cazurilor, Luna este poziționată ori prea la nord de Pământ, ori prea la sud. Tocmai de aceea trebuie să ne bucurăm de aceste fenomene, căci sunt destul de rare, potrivit specialiștilor Observatorului Astronomic.