Recunoaşterea actelor de studiu peste hotare e, încă, dificilă.
Cei care s-au hotărât să-şi continue studiile în afara graniţelor sau să-şi caute de lucru în străinătate trebuie să se înarmeze cu răbdare dacă vor să-şi echivaleze actele de studii. Ce-i drept, aderarea la Uniunea Europeană a uşurat procedura de echivalare în ţările comunitare, dar fiecare are reguli specifice ce trebuie ştiute în prealabil.
Simplificarea legislaţiei, următorul pas
Reprezentanţii Ministerului Educaţiei susţin că au început deja demersurile de simplificare a procedurilor de echivalare. „Avem în vedere uşurarea procedurii de recunoaştere a studiilor, cred că se pune problema schimbării legislaţiei. Pentru spaţiul european este mai simplu, dar pentru cei din afara acestuia, vom vedea...”, spune Melania Mandas Vergu, consilier în cadrul ministerului.
Cei care pornesc la anevoiosul drum al echivalărilor trebuie să ştie că pe site-ul Centru lui Naţional de Recunoaştere şi Echi valare a Diplomelor (CNRED) găsesc toate in formaţiile de care au nevoie.
Tot acolo există şi o secţiune (http://www.cnred.edu.ro/#ENIC-NARIC) de unde se pot afla datele de contact ale centrelor naţionale de recu noaştere şi echivalare a diplomelor din mai multe ţări.
Paşi de urmat
Cel care are o diplomă de echivalat trebuie să pornească într-o călătorie virtuală către ambasada sau consulatul ţării de destinaţie pentru a afla condiţiile în care se poate obţine re cunoa şterea diplomelor. Verificarea e ne cesară întrucât nu toate ţările acceptă traducerile făcute în România şi, în acelaşi timp, e posibil ca anumite state să nu ceară o vizare prealabilă a actelor de studiu care să permită apostilarea sau supralegalizarea acestora.
Procedura prin care se verifică autenticitatea ac tului de studiu şi a înscrisurilor de pe acesta e realizată de CNRED, în cazul studiilor universitare, şi de către inspectoratele şcolare, în cazul celor preuniversitare.
„Pentru statele UE (cu excepţia Italiei, Spaniei, Portugaliei şi Greciei, pentru care vizarea este cerută de autorităţi), vizarea şi apostilarea se fac numai pe baza cererii exprese din partea unei autorităţi competente din statul de destinaţie. Aceleaşi cerinţe se aplică şi pentru plecarea în SUA şi Canada”, specifică oficialii CNRED pe site.
Pentru vizarea actelor de studii se percepe o taxă de 20 de lei pentru fiecare act vizat şi 5 lei cererea tip. Există şi ţări pentru care nu e nevoie de vizarea actelor de studii, precum Austria, Belgia, Franţa, Ungaria. CITIŢI ŞI:
- EVZ dă startul admiterii la facultate
- Ce să faci în facultate pentru a-ţi pregăti viitoarea carieră
- Concurenţă mare la Administraţie şi Jurnalism
- Alege-ţi studiile ce ţi se potrivesc!
- „Şcoala de acum scoate doar tocilari, nu valori”
- Joburi pentru bani de buzunar