Echitaţie la Herghelia Mangalia

Turiştii pot lua lecţii de călărie pe cai pursânge arab, în timp ce prichindeii se pot plimba cu poneii. Preţurile încep de la 35 de lei ora.

Lecţii de echitaţie cu ponei sau pursânge arabi, demonstraţii hipice, plimbări cu trăsura sau în galop, pe malul mării, la răsăritul soarelui. De toate acestea au parte turiştii care trec pragul Hergheliei de la Mangalia, al cărei padoc cuprinde 354 de cai şi opt ponei.   „I-am pisat la cap să mă înscrie la cursuri de echitaţie“ În fiecare weekend, dis-de-dimineaţă, herghelia zumzăie de glasurile cristaline ale micuţilor veniţi să ia cursuri de echitaţie sau pur şi simplu pentru a admira armăsarii. Câţiva puşti, sosiţi în tabără pe litoral, priveau cu mare atenţie un ponei grăsuţ, a cărui răbdare a fost pusă la grea încercare când ştrengarii au început să-l tragă de coamă şi de coadă.

Un pic mai departe, un băiat de vreo 12 ani s-a urcat pe un pursânge şi a început un scurt galop într-un ţarc special amenajat. Este deja veteran, are mai multe ore de echitaţie, şi îngrijitorii îl lasă să călărească singur. E drept, şi murgul pe care îl călăreşte e destul de blând.

„Am venit cu părinţii, acum câteva săptămâni, în vizită la herghelie. După aia i-am pisat la cap să mă înscrie la cursuri de echitaţie, până când au zis că, imediat după ce iau vacanţă, mă vor aduce de câte ori pot“, povesteşte Mihai, din Constanţa.

De o blândeţe deosebită este şi Bella, poneiul favorit al copiilor, care nu se mai satură să facă înconjurul padocurilor. „A rămas printre puţinii ponei pe care îi mai folosim la călărit, pentru cei mici“, explică şeful Hergheliei Mangalia, Constantin Ancuţa.   Plimbări pe malul mării La herghelie, turiştii pot admira armăsarii neliniştiţi şi puşi pe harţă, iepele cu mânji blânzi, dar sperioşi, şi cei câţiva cai „de linie“, armăsarii de prasilă, care sunt supravegheaţi ca ochii din cap. Aceştia din urmă sunt cei mai frumoşi pursânge din ţară, valoarea lor ajungând la câteva zeci de mii de euro. Pe tot timpul vizitei, angajaţii le oferă vizitatorilor informaţii atât despre istoria hergheliei, cât şi despre fiecare exemplar în parte. O altă atracţie la herghelie este faptul că vizitatorii pot hrăni, sub atenta supraveghere a personalului, poneii şi caii.

În timpul săptămânii, la răsăritul soarelui sau la apus, atunci când arşiţa zilei nu îşi arată colţii, călăreţii experimentaţi pot savura plimbările pe malul mării.

Alături de îngrijitori, grupurile de călăreţi parcurg distanţa dintre staţiunea Venus (zona în care se află herghelia) şi Mangalia. Caii pursânge arabi, aleşi pe sprânceană, cu coamele în vânt, reprezintă un spectacol de neuitat şi pentru turiştii aflaţi pe plajă.

PREŢURI Un abonament de şase ore, 270 de lei

Herghelia de la Mangalia este deschisă de luni până vineri, între orele 10.30 şi 18.00, iar în weekend programul este de la ora 8.30 la 18.00. O plimbare cu trăsura, de o oră, costă 80 de lei, în timp ce o oră de călărie pe câmp ori pe plajă ajunge la 95 de lei. O oră de echitaţie pe un pursânge arab costă 50 de lei, iar pe ponei - 35 de lei. Un abonament de şase ore pe săptămână, plus o oră bonus, ajunge la 270 de lei. Dacă vreţi doar să vizitaţi herghelia, trebuie să plătiţi 5,5 lei, în cazul în care faceţi parte dintr-un grup organizat. Vizitele individuale costă 6,5 lei de persoană, iar copiii, elevii şi studenţii plătesc doar 2 lei. Turiştii care vor să fotografieze sau să filmeze un cal trebuie să achite 240 de lei pentru o oră. Cei care doresc să închirieze pista pentru demonstraţii şi filmări trebuie să achite o taxă de 430 de lei pe oră.