Pentru o boală transmisibilă, care se extinde rapid, nu există granițe, însă alerta media și cea a Organizației Mondiale a Sănătății sunt un pic exagerate, este de părere prof. dr. Geza Molnar, președintele Societății Române de Epidemiologie.
Epidemiologul Geza Molnar afirmă că modul în care febra hemoragică se răspândește în Africa nu este posibil într-o țară din Uniunea Europeană sau în SUA. În Europa nu există în acest moment decât cazuri de import: în Spania, unde un preot și o călugăriță, infectați în Africa, au fost repatriați pentru a fi tratați. Atât în România, cât și în Grecia, cazuri suspecte de Ebola s-au dovedit a fi malarie.
Imposibil de transmis pe scară largă
Boala care a capturat imaginația publicului, Ebola, a ajuns la oameni de la animale. „Așa numitele zoonoze sunt viitorul în epidemiologie. Encefalita se transmite de la căpușe – este și la noi și are rezervor animalier. Ebola are un rezervor în anumite specii de maimuțe și lilieci”, afirmă prof. dr. Geza Molnar. Tot de la animale a ajuns la om și gripa porcină, din 2009. Spre deosebire de gripă însă, Ebola se transmite mult mai greu între oameni.
Chiar dacă pericolul Ebola nu poate fi negat, este de menționat faptul că acum se răspândește în condiții de sărăcie extremă. „Desigur că într- o țară dezvoltată, cu sistem de vigilență epidemiologică corepunzător, organizată, răspândirea în masă și cu caracter epidemic este aproape imposibilă. Chiar dacă am avea un focar de import, acesta se îngrădește, localizează. În acest condiții, este puțină exagerare în alerta media. Nu există niciun risc iminent pentru România”, este de părere epidemiologul român.
Și alerta dată de OMS este considerată de medic una „cam pripită. Nu e însă o alertă de risc ca la gripă, e mai diluată”.
Despre cazul ploieșteanului de 51 de ani, care a fost suspect de Ebola, medicul spune că era clar că nu avea cum să aibă această boală. „E greu de închipuit că dintr-o țară unde există doar 20 de bolnavi (Nigeria),ar fi putut lua boala. Ar fi trebuit să ia contact direct cu fluide, sânge, ale unei persoane bolnave. Asta nu înseamnă că nu s-ar putea importa la un moment dat această boală din Nigeria, în condițiile în care sunt vreo 500 de români în zonă” , mai spune profesorul de epidemiologie.
Ministerul Sănătații a anunțat, ieri, că s-au decis măsuri suplimentare le graniță. ”Persoanele care se întorc în România și vin din țări care ar putea să constituie sau chiar constituie surse ale acestei infecții vor fi informați în scurt timp prin materiale tipărite la intrarea în țară și vor fi îndrumați dacă este necesar către sistemul medical. Tratamentul acestor pacienți se va face exclusiv în spitale de boli infecțioase”, au declarat oficialii din MS.
Trei bolnavi, tratați cu un ser experimental
Un tratament experimental a fost dat celor doi americani (cadre medicale) și preotului spaniol infectați în Africa. „Nu se știe exact ce conține serul acesta, însă e foarte probabil să aibă anticorpi ai virusului Ebola. Aceștia împiedică virusul să se înmulțească și dă timp sistemului imunitar să se recupereze”, a explicat William Schaffner, profesor la Vanderbilt University Medical Center. Încă se discută dacă tratamentele experimentale să fie date și bolnavilor din Africa, din cauza riscului de reacții adverse.