A fost identificată prima persoană infectată cu COVID-19. „Pacientul zero” ar fi o femeie, vânzătoare în piața de animale vii, din orașul chinez Wuhan. Informația poate schimba tot ceea ce se știa până acum despre virus, mai ales faptul că acesta ar fi provenit dintr-un laborator.
La începutul pandemiei, mai multe informații cu privire la apariția virusului SARS-Cov-2 au fost lansate în spațul public. Cea asupra cărora specialiștii au mizat este faptul că acesta ar fi provenit dintr-un laborator de lângă piața de animale vii din Wuhan, însă aceasta pare să pice acum. A fost descoperit primul pacient infectat cu COVID-19.
China și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au organizat în acest an un studiu pentru a determina de unde a pornit infectarea cu virusul care a făcut atâtea victime la nivel mondial. Deși inițial se miza pe faptul că acesta ar fi provenit dintr-un laborator, informația a picat acum. A fost descoperit „pacientul zero”, o vânzătoare din piața de animale. Această informație răstoarnă tot ceea ce se știa până acum despre virus, iar specialiștii susțin că, cel mai probabil, infectarea oamenilor s-a făcut în mod natural, prin intermediul comerțului cu animale sălbatice.
Timp de patru săptămâni, o echipă de experți condusă de OMS, dar și oameni de știință chinezi, au studiat orașul central Wuhan și în împrejurimile acestuia. Conform unui raport făcut public în martie, virusul ar fi fost transmis de către animale. Liliecii ar putea fi principala cauză, însă omul a fost infectat prin intermediul unui alt animal. Pentru a se determina cu exactitate modul în care s-a produs infectarea, specialiștii susțin că este nevoie de mult mai multă cercetare.
„Pacientul zero” este o vânzătoare din Wuhan! Toate informațiile pe care le știam până acum legate de COVID-19 se schimbă
Toate informațiile legate despre prima persoană infectată cu COVID-19 sunt răsturnate acum. Cel care se presupunea a fi „pacientul zero”, un contabil, a precizat faptul că primele simptome în cazul său au început să apară pe 16 decembrie 2019, nu pe 8 decembrie cum se știa inițial. Această informație a fost făcută publică de către Michael Worobey, șeful catedrei de ecologie și biologie evoluționistă de la Universitatea din Arizona, în studiul publicat joi în revista Science.
Confuzia, susțin specialiștii, ar fi fost cauzată de o problemă dentară pe care a avut-o pe 8 decembrie.
Potrivit studiului realizat de OMS în colaborare cu oameni de știință chinezi, „pacientul zero” nu este contabilul despre care s-a vorbit în toată această perioadă, ci o femeie, vânzătoare în piața de animale vii din Wuhan. Simptomele infectării cu COVID-19 au apărut la acesta cu cinci zile mai devreme decât în cazul contabilului, adică pe 11 decembrie.
„Apariția simptomelor sale a venit după mai multe cazuri la lucrătorii de la Piața Huanan din Wuhan , ceea ce face ca o vânzătoare de fructe de mare de acolo să fie cel mai timpuriu caz cunoscut, cu un debut al bolii la 11 decembrie”, se arată în studiu.
Potrivit cercetărilor, majoritatea cazurilor simptomatice timpurii de COVID-19 au fost legate de piață de animale, în special de secțiunea vestică, acolo unde erau ținuți în cuști câini enoți, și a oferit dovezi puternice ale unei origini a pandemiei de pe piața de animale vii, relatează Digi24.ro.