E interzis la intrarea în România! Vei lua imediat amendă. Alertă pentru români

Sursa: arhiva EVZ

Intrarea în România fără completarea formularului de localizare a pasagerilor atrage după sine o amendă de 3.000 de lei.

Cei care aplică aceste amenzi pe bandă rulantă sunt inspectorii Direcțiilor de Sănătate Publică. Deși toată chestiunea se desfășoară digital, baza de date a DSP-urilor este praf, iar mulți dintre cetățenii români care se reîntorc în România sunt amendați, deși au completat acel formular pe care l-au și trimis prin mail.

Pe lista celor amendați cu 3.000 de lei este și celebrul politolog român Alina Mungiu Pippidi. Aceasta a reacționat după ce a primit amenda și a explicat cum a fost amendată și de ce.

„Nu există nici o formă de contact, telefon sau email, pe amenzile în care DSPul ne anunță că nu își găsește în baza de date digitală ceea ce a ratat să controleze, în schimb ni se cere ca în 2 săptămîni de la constatare să prezentăm la judecătorie dovezile contrare, dacă le mai avem. Trebuie să recunosc că ați dus pe culmi statul de drept cu amenzi gigantice (3000 de lei fiecare) pentru nimic (voi ați construit o bază de date care nu reține datele, deși emite coduri QR și formulare digitale solicitanților, vedeți alăturat), unde dovezile contrare pot fi prezentate doar instanței la o dată anterioară celei la care ați pus voi scrisoarea la poștă. Nu e tentant ca în loc de o plângere individuală să vă facem o plângere colectivă pentru abuz în serviciu și încă 3-4 infracțiuni care sar în ochi?”, a scris Alina Mungiu Pippidi.

Statul de nedrept

Alina Mungiu Pippidi a mai afirmat că va depune o plângere penală pe numele celor care au amendat-o pentru abuz în serviciu. De asemenea, ea îi îndeamnă pe oameni să nu achite aceste amenzi care sunt abuzive și aplicate absolut gratuit românilor care se întorc în România.

”... dincolo de asta abuzul rămâne. Ca și prostia. Introduci digitalizare de formă, dar nu funcționează , pierzi formulare digitale, creezi contestații doar pe hîrtie și doar în instanță (când putea exista un palier administrativ digital, unde voi publicați contestarea și noi publicam dovada), și trimiți hîrtia la o lună după ce ai întocmit-o și la două săptămâni după ce a trecut termenul. ... Sper că nu vă plătește nimeni nici o amendă și să o să curgă acțiunile penale pentru abuz în serviciu. De cum o scriu pe a mea o și postez ca să o ia lumea de model și să o poată trimite fără avocat”, a mai scris Alina Mungiu Pippidi.

Guvernul a modificat regula

După mai multe discuții aprinse legate de formularul necesar pentru intrarea pe teritoriul României și o serie de amenzi considerate abuzive, Guvernul a aprobat mai multe modificări. Termenul de completare a crescut la 72 de ore, datele vor fi păstrate șase luni, iar amenzile au scăzut.

„În legătură cu Formularul de Localizare a Pasagerilor, am adus câteva modificări a ordonanţei iniţiale. După cum se ştie exista un termen de 24 de ore necesar completării acestui formular înainte de intrarea în ţară. Acest termen a fost crescut la 72 de ore“, a declarat Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății.