O universitate din Bristol, Marea Britanie, au testat joi toalete iluminate cu urină. Procedeul ar putea face mai sigure grupurile sanitare din taberele de refugiaţi.
West of England University a realizat un parteneriat cu OBG-ul Oxfam pentru experimentarea acestei tehnologii care ar putea fi utilă în locuri "adesea întunecoase şi periculoase îndeosebi pentru femei", relatează Agerpres, citând 7sur7.be.
Prototipul de WC a fost instalat în apropierea clubului universităţii, studenţilor şi profesorilor fiindu-le recomandat să intre în cabină şi să contribuie cu urină la alimentarea bateriilor microbiene cu combustibil, integrate în sistem.
Bateriile produc electricitate prin degradarea directă a materiei organice. Integrată în acest proces, urina ajută la stimularea microbilor, care produc astfel mai multă electricitate.ică
Universitatea din Bristol intenţionează să fie pionier în această tehnologie. Încă din 2013, unul dintre cercetători, doctorul Ioannis Ieropoulos, a anunţat că a produs cu ajutorul urinei destulă energie pentru încărcarea unui telefon mobil, trimiterea câtorva mesaje, navigarea pe internet şi chiar o scurtă convorbire telefonică.