Studiile realizate în ultimii ani au reliefat că puiul de somn poate aduce beneficii în funcţie de perioada în care are loc, de durata sa şi chiar şi de vârsta şi genele fiecăruia dintre noi.
„În realitate puiul de somn este mai complicat decât realizăm noi. Trebuie să fii convins atunci când vrei să tragi un pui de somn, să stabileşti cât vei dormi şi dacă îl programezi în funcţie de lucrurile pe care le mai ai de făcut în acea zi”, explică David Dinges, specialist în studierea somnului, de la Universitatea Pennsylvania.
Un „pui de somn” de 30 de minute pe zi ne „poate schimba viaţa complet”, potrivit unui nou sudiu al cercetătorilor de la Université Paris Descartes-Sorbonne, Paris. Şi aceasta deoarece „repară daunele” cauzate de lipsa de somn, ajută la reducerea stresului și consolidează sistemul imunitar. Oamenii de ştiinţă speră, potrivit Daily Mail, că aceste concluzii vor ajuta lucratorii în schimburi şi persoanele care suferă de insomnie.
Pe un grup
În acest sens, dr. Brice Faraut, de la Université Paris Descartes-Sorbonne a declarat: "Datele noastre sugerează că un pui de somn de 30 de minute poate inversa impactul hormonal. Acesta este primul studiu care a constatat că „aţipitul” ar putea restabili nivelul de neuroendocrine, imun la niveluri normale. Ajutând astfel sistemul imunitar”.
Cercetătorii au examinat relaţia dintre hormoni și somn pe un grup de 11 de oameni sănătoşi cu vârsta cuprinsă între 25 și 32 de ani.
În timpul unei sesiuni, oamenii s-au limitat la două ore de somn pentru o noapte. Printre altele, s-a observat că lipsa de somn afectează nivelurile de interleukina-6, o proteină cu proprietăți antivirale, care se găseşte în salivă”. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Paris-Sorbonne cred că descoperirile lor ar putea ajuta foarte mult pe viitor.