CEO rămâne un colos care înregistrează pierderi imense, pentru că autoritățile refuză să facă disponibilizări în an electoral
După ce reușise să treacă pe profit, Complexul Energetic Oltenia a înregistrat din nou pierderi: minus de 30 de milioane de euro, în primul semestru, din cauza evoluției yenului, monedă în care compania a contractat anumite credite. Cel puțin aceasta este motivația oficială. Astfel, potrivit news. ro, „Complexul Energetic Oltenia (CEO) a avut în primul semestru al anului pierderi de 138,2 milioane lei (circa 31 milioane euro), de la un profit net de 13,5 milioane lei în perioada similară a anului trecut, rezultat negativ cauzat de diferențele de curs valutar nefavorabile aferente creditelor în yeni accesate pentru investițiile de mediu”.
Dincolo de motivația oficială, specialiștii arată cu degetul problemele majore cu care se confruntă complexul și care trenează de ani de zile.
Costuri imense pentru o companie energetică
„Nu poți să ai 15.000 de angajați, ajungând să pui pe piață un produs de trei ori mai scump decât concurența. În România, în general avem 20 de specialiști pe o producție de un megawatt, în timp ce în străinătate, companiile care performează au un raport de un specialist plătit la 10 megawati de producție”, este de părere Remus Borza, fost administrator judiciar al Hidroelectrica. Acesta atrage atenția că în România concurența pe producție energetică este acerbă, în condițiile în care anul trecut s-au livrat 65 de terawati, iar consumul a fost de numai 52 de terawati, restul fiind energie exportată.
În aceste condiții, o companie precum Complexul Energetic Oltenia, care lucrează cu costuri imense de producție, nu are nicio șansă să fie un concurent competitiv.
2.000 de mineri trebuia să plece, dar a plecat directorul
Prima problemă a companiei ar fi cea a excesului de personal. Fostul director Laurențiu Ciobotărică anunța un plan amplu de disponibilizări. 5.200 de mineri trebuia să plece până în 2020. Mai mult de o treime, respectiv 2.000 dintre aceștia urmau să fie con cediați până în luna iulie, ceea ce nu s-a întâmplat. Cio botărică a fost reținut la începutul lunii mai de polițiștii gorjeni pentru abuz în serviciu, fiind acuzat că ar fi „mituit” un membru al Directoratului companiei ca să demisioneze. De trei luni, la CEO nu se mai vorbește despre concedieri.
Pe de altă parte, fostul director general al CEO, Laurențiu Ciurel, atrăgea recent atenția și asupra faptului că boardul companiei este suprapopulat cu directori și directorași plătiți cu câte 10.000 de lei pe lună și chiar mai bine. De altfel, compania se află de câțiva ani buni sub management privat, directorul general fiind răsplătit lunar cu câteva mii bune de euro. Cu toate astea, datoriile de peste 1,7 miliarde de lei nu scad, iar compania a retrecut pe pierderi. La finele anului trecut, CEO număra 16.349 de salariați.
Probleme cu retehnologizarea
Personalul nu este însă singura problemă, ci și tehnologia învechită. Pentru a scădea costurile de extracție, trebuie investit puternic în tehnologie modernă. „Este inadmisibil să extragi tona de minereu cu un cost de 80-90 de lei. Partea de mecanizare, tehnologizare și producție de energie ar trebui modernizată. Oricum, în companie s-au băgat sute de milioane și miliarde de lei până acum, măcar de ar fi folosiți cu folos”, mai spune avocatul Remus Borza.
Vulpescu a refuzat să preia frâiele CEO
Așa se face că, de la un an la altul, situația este tot mai dificilă la Complex. În rândul specialiștilor în restructurare, CEO a devenit un cal breaz, și puțini se mai încumertă să preia frâiele. Recent, Remus Vulpescu, cunoscut mai ales pentru rolul său în privatizarea ratată al OLtchim, pe când era șef al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), a declinat oferta de a deveni director general CEO, potrivit hotnews.ro. Vulpescu este în prezent preşedinte al consiliului de administraţie al Romaero. „Remus Vulpescu a declinat oferta, nefiind de acord cu anumite măsuri ce i-ar fi fost solicitate şi care ar fi generat costuri sociale şi bugetare însemnate, fără a reprezenta o soluţie de salvare a companiei”, se arată într-o scrisoare transmisă Consiliului de Supraveghere, citată de hotnews.ro.