E alergie sau răceală?

alergie

Ambele se manifestă cu tuse şi nas care curge, însă anumite nuanţe pot ajuta la diferenţierea lor.

În lunile de primăvară poate fi foarte dificil pentru părinţi să îşi dea seama cu exactitate, atunci când copiii strănută mai des, dacă este vorba despre o alergie sau o răceală. Pentru a le uşura puţin misiunea, specialiştii oferă câteva indicii pentru a recunoaşte mai uşor diferenţele dintre cele două probleme de sezon. "Nasul înfundat, strănutul, tusea, oboseală şi durerile de cap sunt toate simptome atât ale alergiilor, cât şi ale răcelilor. Cheia identificării uneia dintre ele stă în atenţia la detalii minore", explică medicul alergolog pediatru Michelle Lierl, de la Cincinnati Childrens Hospital Medical Center. Prima diferenţă majoră, dar destul de greu de sesizat este faptul că atunci când micuţii suferă de o alergie îi "mănâncă" nasul mai mult decât în cazul unei răceli. "Cei mici se plâng de mâncărimi nu numai în zona nasului, atunci când suferă de o alergie, ci şi în zona gâtului sau a ochilor (care curg). Acest lucru nu se întâmplă în cazul răcelilor simple", mai explică expertul. Mucus mai apos în alergii În cazul alergiilor, mucusul apos este mult mai consistent, cu alte cuvinte le curge nasul mai serios decât atunci când sunt răciţi. Cea mai sigură metodă de a afla cu exactitate la ce este alergic un copil este o testare pentru alergenii de mediu, cum ar fi polenul, chiar atunci când este sezonul ce declanşează cele mai multe simptome. Statisticile arată că bolile alergice devin de la an la an mai frecvente, estimându-se că aproximativ 20% din populaţia mondială şi 25% din populaţia europeană suferă de alergii. Persoanele afectate sunt cu precădere copiii, adolescenţii şi adulţii tineri. Se estimează că în acest ritm, în viitor, unul din doi oameni vor avea o afecţiune alergică. 25% din populaţia Europei suferă de o formă de alergie. În viitor, se estimează că unul din doi oameni va avea o afecţiune de acest tip Trucuri pentru a ţine alergiile sub control Specialiştii au şi câteva ponturi simple pentru a proteja copilul care suferă de alergii de sezon:

  • Ţineţi ferestrele închise cât mai multă vreme în perioadele în care nivelul polenului din aer este mai mare şi schimbaţi lunar filtrele de la aerul condiţionat.
  • Nu lăsaţi copilul să stea cu aceleaşi haine în casă cu care a fost afară. Spălaţi mai des hainele de joacă pentru a scăpa de alergeni.
  • După ce vine în casă, puneţi copilul să se spele foarte bine pe mâini şi pe faţă şi spălaţi zona ochilor şi a nasului cu soluţie salină.
  • Încercaţi să limitaţi activităţile pe care le desfăşuraţi afară, cel puţin în perioada dimineţii când nivelul de polen e mai ridicat. Atunci când călătoriţi cu maşina, ţineţi închise geamurile.

Citiţi şi:

  • TOP CINCI alergii care fac viaţa un coşmar
  • Intoleranța alimentară la români
  • Igiena excesivă aduce alergii şi răceli mai dese