Durerile de cap, urmărite cu jurnalul şi tensiometrul

Ca să identificaţi mai uşor cauzele apariţiei migrenelor, scrieţi despre ele într-un jurnal şi ţineţi în casă un tensiometru.

Tensiunea foarte crescută ori foarte scăzută, oboseala, stresul, sinusurile înfundate ori chiar vremea rece pot da dureri puternice de cap. Medicii spun că este destul de greu să identifice factorul principal care declanşează migrenele, mai ales că pacienţii obişnuiesc să dea vina în special pe alimentaţie.

În cazuri mai rare, dar şi mai grave, tumorile pe creier pot declanşa astfel de dureri.

  • O metodă bună pentru a identifica cauza durerilor puternice de cap este să ţineţi un jurnal, recomandă specialiştii de la American Headache Society.

Studiaţi contextul migrenei

Pacienţii ar putea identifica corect durerile de cap, dacă ar studia contextul în care ele apar. Pentru a reuşi, ar fi util ca aceştia să aibă o agendă în care să detalieze episoadele dureroase.

  • Încercaţi să scrieţi în jurnal zilele în care se manifestă durerile puternice de cap, cum evaluaţi severitatea acestora pe o scală de la 1 la 10, cât de mult au durat acestea, cu ce le-aţi asocia, dacă au fost însoţite de greaţă ori vărsături, ce medicamente aţi luat şi în ce măsură şi-au făcut efectul.
  • Detalii despre activitatea pe care aţi avut-o în săptămâna respectivă ar putea fi, de asemenea, de folos. Dacă sunteţi femeie, mai pot fi utile informaţiile legate de menstruaţie.
  • Mai contează dacă în trecut aţi suferit lovituri puternice la cap (ex.: accidente la schi, accidente rutiere).
  • Valorile tensiunii sunt importante în astfel de situaţii, deoarece durerile de cap pot apărea ca urmare a tensiunii sub limită ori peste limita normalului.

„Când creşte presiunea sângelui, creşte şi presiunea intracraniană. Cutia cranaină este rigidă, nu se poate «dilata», de aici şi durerile de cap puternice“, explică medicul de familie Călin Ciubotaru.

Durerile cauzate de valorile anormale ale tensiunii arteriale sunt constante şi se simt ca un fel de presiune continuă. Ele sunt puternice inclusiv atunci când apăsaţi pe tâmple, dar se pot manifesta sever şi în regiunea cervicală. O altă particularitate este că nu sunt însoţite de greaţă şi vărsături. În cazul unor astfel de dureri, trebuie intervenit asupra tensiunii arteriale. Dacă aceasta va fi corectată, şi durerile de cap vor dispărea.

Bărbaţii şi „durerea ciorchine“

  • Sunt dureri de cap date chiar de abuzul de medicamente. Când luaţi în cantităţi mari antialgice, efectul secundar al acestora poate fi chiar durerea de cap. Este indicat să nu faceţi niciun fel de abuz, nici măcar când vine vorba despre aspirină ori ibuprofen.

„Mulţi pacienţi pe care îi vedem în Centrul de Tratament al Durerilor fac abuz de medicamente. La un moment dat, ajung într-un cerc vicios şi devin din ce în ce mai disperaţi“, avertizează Stewart Tepper, director la Institutul de Neurologie din Cleveland (SUA).

  • Un alt tip de migrenă destul de întâlnită este „durerea ciorchine“. Aceasta afectează mai mult bărbaţii. Se manifestă pe o singură parte a capului şi este însoţită de dureri ale ochilor şi de congestie nazală. În cazul unui astfel de „atac“, suferinzii capătă o stare de agitaţie şi nu pot dormi. Durerile au şi o componentă genetică, de aceea nu există un tratament specific pentru ele. Medicamentele antialgice pot diminua însă simptomele.

CAUZĂ POSIBILĂ

Trataţi infecţiile sinusurilor

Sinusurile înfundate pot da şi ele dureri de cap puternice. Acestea pot fi însoţite de febră. În acest caz, nu este indicat să vă bazaţi doar pe medicamentele antialgice. „E vorba despre o inflamaţie în care sunt implicate toxine bacteriene. Dacă în sinusuri «colcăie» microbii, evident că apar dureri mari de cap, mai ales că sunt situate la nivelul craniului“, adaugă medicul Călin Ciubotaru. În cazul inflamaţiilor de la nivelul sinusurilor, e necesar un tratament cu antibiotice şi antiinflamatorii.