Proprietarii de apartamente şi cei care vor să-şi monteze aer condiţionat nu pot accesa fonduri prin Programul "Casa Verde". Fondurile sunt de 100 milioane de lei.
Programul "Casa Verde" demarează azi. Proprietarii de case îşi pot monta panouri solare, centrale termice care se alimentează cu peleţi sau bricheţi şi pompe de căldură cu ajutor financiar de la stat.
Pe de altă parte, apartamentele nu sunt eligibile în program, potrivit preşedintelui Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Gheorghe Popescu.
"Programul are un buget de 100 de milioane de lei. Dacă nu va fi de-ajuns, vom suplimenta bugetul alocat. Se vor primi dosare tot anul. Am decis ca doar maximum două case să participe împreună şi să nu finanţăm montarea aerului condiţionat", a explicat preşedintele.
8.000 de lei pentru pompe de căldură
Cei care vor să-şi încălzează imobilul cu ajutorul soarelui, îşi pot pune panouri solare. AFM finanţează, fiecare asemenea proiect, cu 6.000 de lei.
"Aceeaşi sumă este decontată de stat celor care decid să-şi monteze o instalaţie de producere a energiei termice pe bază de peleţi, precum şi orice fel de resturi vegetale. Pentru montarea pompelor de căldură, statul finanţează fiecare proiect cu maximum 8.000 de lei", a precizat Popescu.
Fondurile destinate acestui program au fost împărţite pe judeţe, în funcţie de numărul de locuitori.
CONDIŢII
Solicitantul trebuie să fie proprietar
- Poate beneficia de acest program persoana fizică ce are domiciliul pe teritoriul României
- Solicitantul trebuie să fie proprietar sau coproprietar al imobilului unde se implementează proiectul, iar casa nu face obiectul unui litigiu în curs de soluţionare la instanţele judecătoreşti, a vreunei revendicări sau a unei proceduri de expropriere pentru cauză de utilitate publică.
- Proprietarul nu trebuie să aibă restanţe la bugetul de stat sau la bugetele locale şi să nu fi încălcat Legea privind protecţia mediului.
DOSAR
Acte necesare pentru a intra în program
- Cei care vor să beneficieze de acest program vor trebui să completeze o cerere tip şi o declaraţie pe propria răspundere.
- copie după actul de identitate al solicitantului
- extras de carte funciară, nu mai vechi de 30 de zile
- autorizaţie de construcţie în copie legalizată pentru imobilele aflate în construcţie şi un certificat de atestare fiscală, în original.
- un cont bancar şi un plic pe care se va completa numele, adresa solicitantului, dar şi titlul complet al programului.
Citiţi şi:
- Cât te costă un sistem de panouri solare pe casă
- Cum să ai apă caldă gratis
- Casa verde de la Mogoşoaia