După un președinte comediant, un rocker electrizează scena politică ucraineană

După un președinte comediant, un rocker electrizează scena politică ucraineană

Superstar rock și diplomat în fizică, studiind științele politice la prestigioasele universități Yale și Standord, Sviatoslav Vakartciuk este și liderul unui tânăr partid care a reușit să intre în Parlamentul ucrainean.

În vârstă de 44 de ani, acest amator de yoga, cântăreț și lider al grupului rock Okean Elzy, foarte popular în Ucraina și în spațiul ex-URSS, a reușit să facă din formațiunea sa politică Golos (Vocea) una din marile surprize la alegerile anticipate de duminică. Golos a obținut peste 6% din sufragii, potrivit sondajelor realizate la ieșirea de la urne, sosind pe poziția a cincea, un rezultat impresionant pentru un partid format în luna mai, scrie AFP. „Oamenii au votat pentru schimbare. Partidul Golos merge în Parlament pentru a schimba regulile politicii (…) Pentru noi, esențial este că Ucraina se apropie de Europa, de UE, de NATO”, a declarat Sviatoslav Vakartciuk.

Pentru a-și spori imaginea de nouă generație politică, partidul său a selectat candidați antreprenori, experți, activiști, mulți dintre aceștia fiind educați în Occident. Vârsta lor medie este de 37 de ani.

Concerte gratis în campanie

În timpul campaniei, Sviatoslav Vakartciuk nu a părăsit scena, organizând concerte gratuite pentru a-i mobiliza pe alegători de-a lungul și de-a latul țării. O strategie similară celei a actualului președinte al Ucrainei, fostul comedian Volodimir Zelenski, care miza și el pe trambulina schimbării. Ales triumfal în aprilie, Zelenski nu a făcut campanie prezidențială tradițională, limitându-și contactele cu alegătorii la spectacolele de stand-up ale trupei sale, Kvartal 95.

Cinci partide în Parlament

Partidul lui Volodimir Zelenski, Servitorul Poporului, aproape inexistent în 2018, a obținut o victorie așteptată la legerile legislative anticipate de duminică, fiind în frunte în 120 din cele 199 de circumscripții din țară. Slujitorul Poporului a câștigat și scrutinul pe liste, cu un procent de 42, 1%.

Potrivit proiecţiilor mai multor publicaţii ucrainene, scrie AFP, partidul lui Zelenski se îndreaptă către o victorie cu majoritate absolută, acest scor naţional, alături de scrutine locale, permițându-i să capete cel puţin 226 din cele 450 de mandate în Parlamentul unicameral.

Sistemul ucrainean pentru alegeri legislative este mixt: jumătate din parlamentari sunt aleși prin vot pe liste prezentate de partide iar cealaltă jumătate prin scrutin uninominal în circumscripții (mandatul este câștigat de candidatul care obține cele mai multe voturi într-o circumscripție). Platforma de Opoziție (prorusă) a obținut locul 2 (12,7%), urmat de partidul Solidaritatea Europeană al fostului președinte Petro Poroșenko. Locul 4 este ocupat de partidul fostului premier Iulia Timoșenko (8,2%) iar pe locul 5 se află Golos, partidul superstarului Sviatoslav Vakartciuk Fără oligarhi, rog seriozitate După anunțul victoriei, Volodimir Zelenski a propus o alianță cu partidul Golos condus de Sviatoslav Vakartciuk, care s-a declarat pregătită să se alieze cu noi forțe politice, câtă vreme ele nu „sunt susținute de oligarhi”. Or, în timp ce-și cultivă o imagine de om obișnuit, Zelenski este criticat pentru legăturile sale cu oligarhul Ihor Kolomoisky, nimeni altul decât proprietarul postului de televiziune unde comedianul Zelenski a devenit o vedetă națională. Însă șeful statului a dat asigurări că nu există nici o legătură de dependență între el și oligarh și că nu va implica partidul său în dispute dintre Kolomoisky și statul ucrainean cu privire la banca PrivaBank, pe care omul de afaceri o controla înainte de naționalizarea sa, în decembrie 2016. Cu privire la alegerea viitorului prim ministru, președintele ucrainean a declarat că va conta pe o persoană „absolut independentă, care nu a ocupat niciodată funcția de premier, președinte al Parlamentului sau șefia unui partid”.

 

Reforme și pace

Pe lângă gestionarea tensiunilor cu Rusia, noul guvern va trebui să abordeze o reformă economică majoră pentru a menține țara pe linia de plutire, respectând angajamentele asumate față de creditorii internaționali. Zelenski a promis să ajungă la un acord de încetare a focului în estul țării, în care în continuare sunt confruntări cu separatiștii pro-ruși, soldate până acum cu 13 000 de persoane.

 

Muzician contra actor de comedie

Însă, la alegerile prezidențiale din Ucraina, Sviatoslav Vakartciuk a fost prezentat pe scară largă drept candidat la scrutin. În ciuda apelurilor insistente, Vakartciuk nu s-a prezentat iar votul a fost câștigat de Zelenski. Pe de altă parte, nu este prima intrare a rockerului în Parlament. După ce a susținut activ revoluția prooccidentală Euromaidan, în 2004, liderul trupei Okean Elzy a fost ales deputat al partidului lui Viktor Iușcenko, fostul președinte al Ucrainei. Dar, după doar un an, Vakartciuk și-a abandonat mandatul de parlamentar declarându-se dezamăgit de intersele ascunse, potrivit lui, ale politicii ucrainene. Cu toate acestea, el a susținut cu pasiune Revoluția Portocalie din 2014, soldată cu căderea președintelui prorus Viktor Ianukovici și cu fuga lui în Rusia.

 

Fizica și rockul

Născut în Mukacevo, în apropiere de frontiera maghiară, Vakartciuk a crescut în Liov, bastion naționalist în vestul Ucrainei, în apropiere de Polonia. Mergând pe urmele tatălui său, profesor universitar și fost ministru al Educației, Sviatoslav și-a luat diploma în fizică. În ciuda unei intense cariere muzicale, începută în 1990, Sviatoslav este, din 2009, titular al unui doctorat în fizică consacrat supersimetriei, fenomen care a dat titlul unuia din albumele trupei Okean Elzy. În 2015, el a participat la un program internațional la Yale și, în 2018, s-a alăturat universității Stanford ca cercetător invitat pentru a studia științele politice și leadership-ul.

 

Ne puteți urmări și pe Google News