După Sistemul Skynet, China creează un Big Brother al companiilor

După Sistemul Skynet, China creează un Big Brother al companiilor

Un sistem computerizat cu 300 de parametri și actualizat zilnic, va sancționa sau premia companiile străine, în funcție de „creditul social”.

După sistemul botezat „Skynet”, aplicat începând din 2016, care îi supraveghează îndeaproape pe chinezi prin intermediul camerelor video și al sistemelor de recunoaștere facială, după sistemul „creditului social”, prin care chinezii sunt recompensați sau amendați în funcție de faptele lor, prin acordarea sau tăierea unor drepturi elementare (călătorie, educație, alimente), a venit rândul companiilor străine care operează în China să fie introduse într-un program drastic de supraveghere, scrie Les Echos.

În funcție de statisticile a căror evidență este ținută și actualizată zilnic, fiecare companie străină va primi o notă (care crește sau scade în funcție de comportament) pentru (ne)respectarea celor 300 de norme impuse de regimul de la Beijing – plata impozitelor, condiții de calitate, respectarea contractelor etc.

„Nu este exagerat să afirmăm că acest sistm va fi cel mai complex creat vreodată de un guvern pentru a impune o economie reglementată, nici că este sinonim că dreptul de viață și de moarte asupra companiilor”, a declarat Jorg Wuttke, președintele Camerei de Comerț al UE în China, într-un raport prezentat miercuri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Inițiativa Beijingului provoacă îngrijorări suplimentare, pe fondul și așa tensionat al războiului comercial cu Washingtonul. Astfel, există temeri că regimul comunist ar putea folosi acest sistem de supraveghere computerizată în scopuri diplomatice, pentru a exercita presiuni asupra unor țări, prin intermediul companiilor care activează în China.

Beijingul a demarat deja o anchetă asupra companiei FedEx, acuzată că a „deturnat” colete ale Huawei.

„Per ansamblu, sistemul nu este calibrat pentru a viza anumite companii anume... Dar este posibil ca el să fie folosit contra lor”, arată Bjorn Conrad, unul dintre coautorii raportului.