Guvernatorul Băncii Naționale a României a lansat o serie de critici la adresa fostului guvern, condus de Viorica Dăncilă, la câteva săptămâni după demiterea fostului cabinet prin moțiune de cenzură.
„România ar trebui să-şi canalizeze eforturile pentru o creştere economică sustenabilă bazată pe competitivitate sporită, consideră guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Până acum, creşterea Produsului Intern Brut (PIB) s-a bazat pe consumul acoperit în mare parte din importuri, ceea ce însemană că au fost create locuri de muncă în alte ţări, a explicat şeful băncii centrale la o conferinţă de specialiate.
„Asta e marea provocare a României din prezent, că ne vor forța piețele să găsim resurse, adică eventual să luăm măsuri de corecție exact când nu trebuie. Și asta încercăm să facem acum cu guvernul, să evităm că într-o eventuală perioadă de scădere a activității economice să luăm tot măsuri prociclice”, a spus Isărescu.
Ce urmează în economie
„Când economia creștea singură, am mai stimulat-o suplimentar ca să ajungem la 7%. Era nevoie? Cu 4-5% era suficient”, a mai spus Mugur Isărescu, guvernator al BNR.
El a mai spus că economia României s-a dezvoltat cel mai rapid după anul 2000, dar a precizat că atunci cînd există o înclinaţie de a se apăsa prea tare pe acceleraţie, apare şi riscul de apariţie a derapajului, care înseamnă divergenţă.
Potrivit lui Istărescu, valoarea PIB-ului pe cap de locuitor înregistrată în zona Bucureşti-Ilfov este aproape de cea a Berlinului şi peste Lisabona, dar, cu toate acestea, discrepanţele între oraş şi zonele rurale s-au agravat.
Când trecem la Euro
Guvernatorul BNR a adăugat că România nu ar trebui să se grăbească să intre în zona euro. „Eu sper că multe alte progrese necesare vor fi catalizate de efortul de a intra în Zona Euro, chiar dacă nu ne grăbim”, a declarat Guvernatorul.
„Nu este cazul să ne grăbim, uitaţi ce fac ungurii, ce fac polonezii, chiar contestă apartenența la zona euro deschis, cum a mai spus-o (...) recent și guvernatorul Băncii Ungariei, spunând că euro a fost o eroare strategică”, a încheiat Isărescu.