După intervenția publică a președintelui Băsescu Rafinăria Lukoil a notificat Garda de Mediu că repornește instalațiile

Procedurile pentru începerea activității vor dura două-trei zile.

La o săptămână de la întreruperea activității, rafinăria Lukoil Ploiești a notificat, ieri, Garda de Mediu Prahova că va începe procedurile de pornire a instalațiilor tehnologice. „Începând de astăzi (ieri-n.r.) Rafinăria Lukoil intra în procedură de repornire a instalațiilor. Au fost notificați toți agenții companiilor de mediu. Procedurile de repornire durează două-trei zile”, a declarat comisarul șef al Gărzii de Mediu Prahova, Daniela Tudorache. În documentul Lukoil se mai menționează că, pe perioada regimului tranzitoriu de pornire, rafinăria va monitoriza, prin laboratorul său, emisiile la limita amplasamentului. Vestea a fost bine primită și la Chișinău, deoarece Lukoil Moldova importă 90-95% din necesarul de carburanți din România.

SC Petrotel Lukoil SA Ploiești este cercetată de către procurori pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și de spălare de bani cu un prejudiciu estimat de 230 milioane euro. Potrivit unui comunicat emis de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, s-a dispus începerea urmăririi penale și față de directorul general al Petrotel Lukoil, Andrey Bogdanov. Acesta este acuzat pentru evaziune fiscală și spălare de bani și s-a instituit măsura preventivă a controlului judiciar.

De afacerile Lukoil în România depind peste 3.600 de angajați, din care circa 500 lucrează la rafinărie și peste 3.000 în lanțul de benzinării. Rușii de la Lukoil au avut anul trecut o cifră de afaceri egală cu echivalentul a 1,5% din produsul intern brut al țării, respectiv 10,5 miliarde de lei.

Replici

Într-o conferință de presă ținută joi, președintele Traian Băsescu a declarat că Lukoil nu este singura companie străină care declară pierderi sau profituri foarte mici în România. Șeful statului a acuzat această practică prin care companiile încearcă să plătească dări mai mici la stat și a îndemnat Lukoil ca, în cazul în care nu vrea să respecte legile românești, să plece. În ultimii cinci ani, Petrotel a raportat pierderi de peste două miliarde de lei. Mai mult, compania rusească a amenințat că va părăsi definitiv România și își va muta activitatea în Bulgaria, dacă autoritățile de la București nu ridică sechestrul asigurător. Premierul Ponta l-a pârât pe Băsescu ambasadelor occidentale, iar ambasada rusă a deplâns limbajul dur folosit față de Lukoil, fără a-l nominaliza pe președinte.