La doi ani de la protestul de amploare din 10 august 2018, românii sunt chemaţi din nou în stradă. Un nou protest are loc în fata ministerului de Interne. Luni se asteaptă și o decizie extrem de importantă în Dosarul „10 august”.
Curtea de Apel ar fi trebuit să decidă, luni, dacă admite cererea DIICOT de reîncepere a urmăririi penale pe numele lor. În schimb, după o excepţie ridicată de avocaţii lor, instanţa le-a dat aprobat solicitarea şi a trimis dosarul către Tribunalul Bucureşti. Va mai dura aşadar cel puţin câteva săptămâni până la un răspuns final.
De această dată, protestatarii au venit îmbrăcati în jandarmi si au reconstituit scenele violente din urmă cu doi ani.
În faţa Ministerului Afacerilor Interne a început un adevărat scandal, în condiţiile în care protestarii au încercat să se apropie cât mai mult de sediul ministerului.
Protestatarii au adresat mai multe reproşuri la adresa forţelor de ordine după cele patru zile de priveghi, dar şi ziua înmormântării în cazul morţii interlopului Emi Pian. Forţele de ordine s-au mobilizat şi au păzit evenimentul cu sute de persoane din Rahova pentru a nu degenera, conform România TV.
Cererea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva şefilor Jandarmeriei în Dosarul „10 august” va fi discutată astăzi de magistrații Curții de Apel București (CAB).
Săptămâna trecută, CAB a amânat pentru astăzi discutarea acestei cereri.
Potrivit deciziei instanţei, şefii Jandarmeriei implicaţi în acest caz vor fi citaţi să se prezinte luni la proces.
Marţea trecută, procurorul şef al DIICOT, Giorgiana Hosu, a infirmat parţial soluţia de clasare a dosarului „10 august” şi a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi din Jandarmerie.
Soluţia de redeschidere a anchetei trebuie aprobată de un judecător, după care dosarul va fi preluat de Parchetul Militar.
Dacă magistratul de la Curtea de Apel Bucureşti va aproba ordonanţa DIICOT, se va redeschide urmărirea penală faţă de colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române; maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti; colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române; comisarul şef de poliție Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI.
Aceştia vor fi cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.
De asemenea, dosarul se va redeschide sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de favorizarea făptuitorului, fals intelectual şi uz de fals.