După eoliene, vine boomul pe solar

Încurajaţi de subvenţiile mari oferite de stat, investitorii au în plan peste 500 MW din surse fotovoltaice.

Atraşi de o lege care recompensează din plin investiţiile în energie fotovoltaică, tot mai mulţi investitori au planuri în acest domeniu.

Astfel, până acum, Institutul de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE) a realizat studii pentru instalarea a 500-600 MW din surse fotovoltaice, a anunţat ieri şeful ISPE, Dan Gheorghiu. Dacă luăm în calcul că un MW fotovoltaic costă circa 4 milioane euro, atunci investiţiile aferente s-ar ridica la peste 2 miliarde euro. Numai pentru amplasarea unui MW e nevoie de 3 hectare de teren, susţin specialiştii.

Unul dintre cele mai mari proiecte în acest domeniu, din ce se ştie până acum, aparţine grupului Renovatio, care la mijlocul anului a deschis la Satu Mare o fabrică de panouri fotovoltaice, cu o capacitate anuală de 50 MW. Potrivit datelor proprii, Renovatio are în plan ferme fotovoltaice tot de 50 MW în România.

Cea mai scumpă electricitate

Dacă noua lege de sprijin a energiilor regenerabile se va aplica în forma actuală, electricitatea produsă din surse fotovoltaice va fi cea mai scumpă.

Legea recompensează energia fotovoltaică cu şase certificate verzi pentru un MWh "verde" livrat în reţea, faţă de două pentru eoliene. Preţul minim al unui astfel de certificat e de 27 de euro, iar cel maxim - 55 de euro. Aşadar, un investitor ar încasa 330 de euro/MWh doar din certificate, dacă le-ar vinde la valoarea maximă.

În plus, mai ia 40 de euro/ MWh din vânzareae nergiei. Banii vor fi plătiţi tot de consumatori, iar autorităţile nu au făcut încă niciun studiu care să arate efectul acestor ajutoare în facturi. "Trebuia întâi un studiu de impact în preţuri, apoi votată legea", a spus Gheorghiu.

De altfel Comisia Europeană analizează dacă autorităţile nu supracom pensează energia "verde".

Conform datelor EVZ, compania CEZ Distribuţie, care operează în zona Olteniei, acordase până în iunie avize de racordare la reţea pentru 17 proiecte care cumulează aproape 30 MW fotovoltaici, cel mai mare fiind de 5 MW, în Teleorman.

De asemenea, până la finele lunii august, la Enel, care operează în Muntenia, Banat şi Dobrogea, au fost înregistrate în total 30 de solicitări de racordare, majoritatea în Banat.

Potrivit Ministerului Economiei, România poate produce din surse fotovoltaice 1,2 TWh, adică circa 2% din consumul intern.