După Ebola, CIUMA! Moartea Neagră lovește în Madagascar!

După Ebola, CIUMA! Moartea Neagră lovește în Madagascar!

O femeie a murit de ciumă pe 11 noiembrie într-un cartier din Antananarivo, capitala Madagascarului. Un alt caz se află sub observație. În forma sa pneumonică, ciuma se răspândește cu mare rapiditate și poate ucide în doar 24 de ore de la infectare.

Ciuma, numită și „Moartea Neagră”, și-a făcut apariția în capitala Madagascarului, Antananarivo, unde mizeria, proliferarea șobolanilor și a puricilor constituie mediul ideal pentru răspândirea maladiei. S-au înregistrat deja două cazuri, dintre care unul a fost letal.

„Există acum un risc de dezvoltare rapidă a bolii” din cauza „marii densități a populației” și a „slăbiciunilor din sistemul sanitar”, avertizează Organizația Mondială a Sănătății. Până acum, în Madagascar s-au înregistrat anul acesta 138 de cazuri de ciumă, dintre 47 de morți. Toate, însă, în zona rurală. După ce ciuma a intrat în capitală, există riscul răspândirii bolii, prin turiști, în afara țării.

Ultimul caz de ciumă din Antananarivo s-a înregistrat acum zece ani, afirmă Christophe Rogier, directorul Institutului Pasteur din Madagascar.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Este posibil ca ciuma să fi continuat să existe în ultimii zece ani, dar să nu fi atins oamenii.”

În schimb, șobolanii care colcăie prin oraș se poate să fi continuat să fie atinși de virus.

Rogier explică:

„Șobolanii sunt rezervoare naturale de ciumă. Există șobolani care supraviețuiesc.”

Bacilul ciumei, care se dezvoltă la șobolani, este transmis de purici. La om, după o înțepătură de purice, ciuma se dezvoltă în forma sa bubonică. Dacă, însă, bacteria atinge plămânii, provoacă și o pneumonie și se transmite prin tuse. Descoperită la timp, ciuma bubonică se tratează cu antibiotice. Dar forma pneumonică, una dintre maladiile infecțioase cele mai ucigătoare, poate fi fatală în numai 24 de ore.

Deocamdată, Organizația Mondială a Sănătății nu a recomandat vreo restricție pentru călătorii și comerț, dar a cerut amplasarea unor indicatoare care să avertizeze asupra zonelor în care s-au înregistrat cazurile de îmbolnăviri.