Guvernul pare a fi dispus să renegocieze zonele de unde va tăia cheltuielile, după ce sindicatele şi patronii s-au opus documentului ce urmează să fie trimis la FMI.
Incertitudinea revine. După ce scrisoarea guvernului către Fondul Monetar Inter naţional (FMI) nu a primit avizul Consilului Economic şi Social (CES), toate variantele sunt posibile. Sindicatele şi patronatele au votat pentru redactarea unei noi scrisori de intenţie către Fond. Iar executivul, aflat între ciocan şi nicovală, nu a decis încă dacă va accepta condiţia partenerilor sociali sau nu. „Guvernul are două variante de lucru. Prima este aprobarea scrisorii aşa cum a fost redactată şi trimisă spre CES şi să-şi asume convulsiile sociale. Cea de-a doua variantă este ca, împreună cu partenerii sociali, să lucreze la elaborarea unui nou document”, a precizat Dumitru Costin, şeful Blocului Naţional Sindical, la încheierea întrunirii.
Până nu văd pe masă documentul CES cu poziţia fiecărei părţi, care urma să fie trimis astăzi, executivul se abţine de la orice comentariu. „Aşteptăm poziţia CES pentru a analiza propunerile. Fără documentul scris, nu se poate lua o poziţie”, susţin surse guvernamentale.
Sebastian Vlădescu, ministrul finanţelor, a precizat că executivul va decide dacă scrisoarea urmează să fie modificată sau nu. „Dacă nu primim aviz favorabil, ne întoarcem cu textul în guvern”, a spus el.
Alternativa - cresc TVA şi cota unică
În acest context, autorităţile au trei posibilităţi. Fie lasă scrisoarea nemodificată atrăgând supărarea sindicatelor şi oamenilor de afaceri, fie discută cu ei şi preiau în document câteva din ideile care afectează cât mai puţin bugetul.
A treia soluţie ar fi să accepte mai multe dintre solicitările partenerilor sociali, cu preţul majorării taxelor şi impozitelor, spun surse guvernamentale. Potrivit acestora, guvernul evită să treacă scrisoarea prin parlament, asumându-şi răspunderea şi, din acest motiv, este dispus să negocieze.
Ieri, în cadrul CES, sindicatele s-au declarat împotriva formei actuale a scrisorii şi au cerut tăierea cheltuielilor cu bunurile şi serviciile şi eliminarea impozitării tichetelor de masă. Ele susţin că fondul de salarii din sectorul bugetar poate scădea prin reduceri de personal.
„Negocierile vor continua. Dacă nu se ajunge la un document agreat de părţi, probabilitatea de a încasa a cincea tranşă din împrumutul de la FMI scade şi vom fi nevoiţi să ne descurcăm din resurse proprii. Ar putea însemna să crească taxele şi impozitele, să ne împrumutăm pe piaţa internă şi pe pieţele externe la costuri semnificativ mai mari decât banii de la Fond”, ne-a declarat Andreea Paul Vass, consilierul primului-ministru.
SOLICITĂRI
Care sunt soluţiile oamenilor de afaceri
Patronatele refuză să accepte varianta propusă de guvern dacă scrisoarea nu va cuprinde şi unele măsuri de relansare economică, alături de exceptarea pensiilor sub 1.000 lei de la reducerea cu 15%.
Oamenii de afaceri cer menţinerea facilităţilor fiscale la programatorii din IT, adoptarea legii parteneriatului public-privat până pe 1 iunie, precum şi restructurarea în cel mult două luni a companiilor cu capital de stat. Totodată, ei solicită limitarea cu 40% a cheltuielilor materiale, dar şi a deplasărilor demnitarilor şi aleşilor locali.
„Încă din 2007, sistemul de pensii a ieşit din logica economică. Dacă ar fi crescut doar cu inflaţia, pensia medie ar fi fost astăzi sub 400 lei.“, SEBASTIAN VLĂDESCU, ministrul finanţelor publice
MUŞTRULUIALA „GĂLĂGIOŞILOR” ÎN PDL
Berceanu contra Voinescu, Boc contra Barbu
Primii PDL-işti care au intrat la apă în urma măsurilor anunţate de guvern sunt cei care le-au criticat. „Detractorii” din interior au fost ieri principala preocupare a miniştrilor la şedinţa conducerii PDL. Sever Voinescu şi Sulfina Barbu, dar şi consiliera premierului, Andreea Vass, au fost puşi la zid pentru ieşirile publice legate de o serie de decizii ale guvernului, au declarat pen tru EVZ surse din partid.
Iureşul s-a pornit în jurul lui Voinescu, zgâlţâit de Radu Berceanu, pentru consideraţiile de la Sibiu că „PDL a guvernat slab”. De partea lui Berceanu a sărit imediat garda veche, care i-a cerut chiar sancţionarea. Mai-noii din PDL au tăcut mâlc.
În apărarea fostului purtător de cuvânt al lui Băsescu a sărit imediat Emil Boc. „Presa i-a scos vorbele din context”, a dat vina pe ziarişti premierul, nu la fel de înţelegător şi cu Sulfina Barbu. „Pe Vass o liniştesc eu, dar la ce declară Sulfina Bar bu nu vă uitaţi?”, a sărit Boc e nervat că organizaţia de femei a PDL i-a cerut public sâmbătă să nu reducă indemnizaţia de creştere a copilului. (Anca Simina)