Cazul lui Andreas Lubitz, pilotul care a prăbușit intenționat aeronava Germanwings cu 150 de persoane la bord, ridică semne de întrebare cu privire la modul în care liniile aeriene își testează din punct de vedere psihologic piloții. În urmă cu cinci ani, un pilot al British Airways plănuia să conducă spre moarte un avion plin de pasageri.
Robert Brown, pilot la British Airways, și-a ucis soția cu cel puțin 14 lovituri de ciocan. A doua zi, el ar fi trebuit să piloteze un avion de linie și a recunoscut că intenționa să se sinucidă prăbușindu-l.
”Nu voiam să fiu un alt soț care își ucide soția și apoi se sinucide și nimănui nu-i pasă. Mă gândeam că dacă merg la serviciu o să prăbușesc o aeronavă, poate în Lagos. Voiam să fac cunoscut acest caz.”, spunea atunci pilotul în vârstă de 47 de ani.
Bărbatul a fost reținut de polițiști și condamnat pentru omor înainte să-și ducă planul la îndeplinire, însă pentru soția lui Joanna era prea târziu.
Liniile aeriene nu își controlează suficient angajații și nu le fac un control psihologi, spun apropiații victimei lui Brown. Ei consideră că dacă cei de la companiile aeriene ar fi mai stricți cu acestea controale, dezastre ca cel din Alpii Francezi ar putea fi evitate.