Dupa ce ne-au hulit, britanicii ne vor la munca

Fermierii insulari au cerut guvernului suplimentarea numarului de locuri pentru agricultorii din Romania si Bulgaria.

Fermierii britanici vor acum mai multi imigranti romani si bulgari pe campuri, dupa ce la inceputul anului s-au temut, ca mai toti conationalii lor, ca vor fi invadati. Proprietarilor agricoli le este frica sa nu-si piarda recoltele din cauza ca nu are cine sa le ingrijeasca si sa le culeaga.

Pana acum, ei au pierdut numerosi angajati proveniti din tarile integrate in Uniunea Europeana in 2004, care au refuzat sa mai faca munci sezoniere atata vreme cat isi pot gasi fara probleme joburi pe termen lung, mult mai bine platite. Prin urmare, organizatiile agricultorilor au cerut recent guvernului sa duca o politica de imigratie mult mai relaxata.

La pachet cu bulgarii

In primele trei luni ale acestui an, doar 7.935 de cetateni romani si bulgari au primit dreptul de a lucra in Marea Britanie. Dintre acestia, 2.425 figureaza ca muncitori sezonieri in agricultura.

Autoritatile alocasera pentru acest an 6.500 de locuri pentru imigranti romani si bulgari, in cadrul programului special destinat muncitorilor sezonieri in agricultura, intitulat Seasonal Agricultural Workers Scheme - SAWS (Planul pentru Muncitori Sezonieri in Agricultura - n.r.).

Acum, guvernul britanic se gandeste la adoptarea unor variante de relaxare a conditiilor pentru imigrantii romani si bulgari care vor sa lucreze in Anglia. De altfel, Marea Britanie nu este singura tara care ofera locuri de munca pentru romani.

In lipsa polonezilor, a ungurilor, dar si a altor muncitori din statele intrate in UE in 2004, Germania, Irlanda, Finlanda sau Spania vor sa-si rezolve criza de angajati pentru munca de jos cu romani. De asemenea, tari precum Polonia si Cehia vor sa-si acopere golurile lasate de conationali cu mana de lucru din tara noastra.

„Cum o sa fie la anul nu se stie”

Solutiile pe termen scurt sunt greu de adoptat, avand in vedere faptul ca numarul sezonierilor se stabileste din timp. „Fermierii au depus o cerere la minister pentru mai multe locuri, dar este putin probabil sa obtina o aprobare.Cu un an inainte, acestia se consulta cu cei implicati si stabilesc ce numar cer. Cum o sa fie la anul nu se stie”, spune Alexandru Barbacaru, reprezentantul Est-Vest Services, partener al Harvesting Opportunities Permit Scheme (HOPS), care se ocupa de recrutarea muncitorilor din Europa Centrala si de Est ca sezonieri in agricultura.

CONDITII

Sistemul pare creat pentru a favoriza piata neagra

Cei care vor sa lucreze in agricultura britanica trebuie sa aiba minimum 18 ani si sa demonstreze ca pot duce la capat munci manuale dificile. O alta conditie este cea de a avea un minim nivel de cunoastere a limbii engleze.

Contractul dureaza o jumatate de an, la expirarea acestei perioade putand fi inceput un nou contract, daca intreruperea a fost de maximum trei luni.

Parlamentarul conservator Greg Hands observa totusi la sfarsitul lunii aprilie - dupa o sesizare a Uniunii Nationale a Fermierilor - ca sistemul pare menit sa favorizeze piata neagra a muncii.

„Datorita drepturilor generale ca si cetateni ai Uniunii Europene, bulgarii si romanii nu sunt obligati sa se intoarca in propriile tari la sfarsitul perioadei lor de lucru prin intermediul SAWS. Deopotriva totusi, daca stau aici nu sunt lasati sa munceasca altceva decat daca devin liber-profesionisti sau studenti, ambele parand insa cumva improbabile pentru muncitorii agricoli. NFU a indicat corect ca sistemul pare conceput astfel incat sa creeze o potentiala piata neagra a muncii”, a aratat Hands.

REGLEMENTARI

„Trebuie aratat ca restrictiile sunt scumpe si contraproductive”

Interviu cu David Webster, directorul Forumului Economic si Politic Anglo-Roman

EVZ: Exista o nevoie reala de muncitori romani si bulgari in fermele britanice? David Webster: Chiar daca, pe plan istoric, SAWS a fost eficient, fermierii s-au plans ca in acest an nu pot beneficia de forta de munca de care au nevoie. (...)

Guvernul britanic a sperat ca muncitorii din Romania si Bulgaria - cele doua tari care au aderat la Uniunea Europeana in 2007 - sa umple o parte dintre locurile in SAWS, dar pana acum nu a fost indeajuns.

(...) Uniunea Nationala a Fermierilor a cerut guvernului britanic sa schimbe numarul de locuri disponibile pentru muncitorii A2 (din Romania si Bulgaria - n.r.), dar pana acum guvernul a refuzat sa o faca.

Aveti vreo statistica legata de cresterea sau scaderea numarului de muncitori romani in Marea Britanie, in ultimele cinci luni?In aprilie au fost publicate statisticile despre turism, aratand o crestere semnificativa a numarului de vizitatori din Romania si Bulgaria - aproximativ 60.000 din ambele tari intre 1 decembrie 2006 si 28 februarie 2007, fata de 23.000 in aceeasi perioada a anului trecut.

Desigur, nu toti acestia erau potentiali muncitori imigranti, dar unele ziare britanice au publicat in mod eronat titluri „tipatoare”, in care se arata ca, lunar, 20.000 de romani si bulgari vin sa munceasca in Marea Britanie.

In realitate, aceste date, provenite de la Biroul National de Statistica, estimau ca numai 10% dintre acesti vizitatori din tarile A2 - aproximativ 2.000 pe luna - veneau in Marea Britanie cu intentia de a munci sau de a studia. 

Un studiu mai precis, „Bulgarian and Romanian Accession Statistics”, a fost publicat la sfarsitul lunii trecute. Acesta a aratat ca un total de 6.565 de cereri pentru cartile de muncitor si certificate de inregistrare au fost depuse catre Home Office (Ministerul de Interne britanic - n.r.) in primele trei luni ale lui 2007 - un numar foarte mic. Aproximativ 25a dintre cereri apartineau romanilor care deja munceau legal in Marea Britanie, asa ca numarul real al noilor cereri a fost mai mic de 5.000.

Este in planurile Ministerului Imigratiei facilitarea accesului muncitorilor romani? Prin eforturile Ambasadei Romaniei in Marea Britanie si a insarcinatului cu afaceri, doamna Raduta Matache, a fost asigurat un angajament ca guvernul britanic va revedea aceste restrictii inainte de decembrie 2008.

Inteleg ca, in prezent, Home Office incepe sa se gandeasca la aceasta problema. (...) Unii parlamentari britanici cer, de asemenea, guvernului sa renunte la restrictii. (...) Pentru a face acest lucru posibil trebuie aratat ca sunt scumpe si contraproductive.

Dovezile in acest sens se construiesc, dar nu sunt destul de convingatoare pentru a asigura renuntarea la restrictiile legate de permisele de munca.

CAMPANIE MEDIA „Gastile de romani”, pericolul din ziare

Unele ziare britanice au dus, la sfarsitul anului trecut, o adevarata campanie in favoarea restrictiilor ce trebuiau impuse muncitorilor romani si bulgari. „Campion” a fost tabloidul „The Sun”, care a atras in repetate randuri atentia asupra violentei ce ar exploda pe strazile marilor orase odata cu patrunderea „la liber” a romanilor si a bulgarilor.

Intr-un articol publicat pe 1 noiembrie 2006 se vorbea despre faptul ca „gastile de romani comit intre 80% si 85% dintre infractiunile ce implica bancomate”, cifra care ar fi fost cuprinsa intr-un raport secret aflat in posesia guvernului britanic, ce avertiza totodata ca aceste grupuri se vor intari dupa aderarea Romaniei si Bulgariei la UE.

O „invazie” periculoasa si usor de imaginat, de vreme ce imediat dupa integrarea tarilor A8 - cele opt state care au devenit membre ale Uniunii Europene in 2004 -, numarul imigrantilor depasise orice asteptari.

Estimarea guvernului britanic din acea perioada vorbise despre 26.000 de imigranti in doi ani, insa numarul real a fost de aproximativ 600.000. Restrictiile pentru muncitorii din Romania si Bulgaria au fost menite sa preintampine un val similar, creand totodata o discriminare evidenta fata de cetatenii tarilor proaspat aderate.