Moneda americană a ajuns miercuri la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani, ca urmare a faptului că președintele Rusiei Vladimir Putin a declarat mobilizarea parțială a rezerviștilor din armata țării, astfel că analiștii preconizează noi creșteri ale dobânzii de bază din partea Rezervei Federale a SUA.
Dollar Index, cel care măsoară valoarea monedei SUA în raport cu alte şase valute, a ajuns să crească cu 0,5%, adică 110,87 puncte, ceea ce reprezintă un nou record negativ înregistrat după anul 2002.
După declarațiile președintelui Vladimir Putin, dolarul crește, în timp ce monedele europene se depreciază
Pe de altă parte, monedele statelor din Europa au ajuns să sufere deprecieri, astfel că euro a scăzut cu 0,56%, până la 0,9913 dolari, în vreme ce lira sterlină a înregistrat pierderi de 0,31%, până la 1,1345 dolari, asta după ce recent a scăzut până la 1,1304 dolari, un record negativ al ultimilor 37 de ani.
Miercuri, Vladimir Putin a declarat „mobilizare parţială" a rezerviştilor țării, Mai apoi, ministrul Apărării Serghei Şoigu a transmis că Rusia va dispune mobilizarea a 300.000 de rezervişti necesari pentru consolidarea trupelor ruse din Ucraina.
Creșterea dobânzii de referință în SUA ar putea atinge 75 de puncte de bază
Conform analiștilor, Comitetul de politică monetară al Federal Reserve va anunța miercuri o nouă creștere a dobânzii de bază, asta în condițiile în care inflaţia aproape că a atins un maximum istoric negativ al ultimilor 40 de ani.
„Evident că avem o situaţie în care investitorii se îndreaptă spre valori de refugiu şi avem de asemenea aşteptări că vom vedea astăzi o nouă majorare de dobândă din partea Fed. Aşa că dolarul era deja puternic iar apropierea Ucrainei de ţările din Europa îi face pe oameni să se gândească cum va arăta situaţia dacă războiul din Ucraina escaladează. Deci este o sabie cu două tăişuri, care afectează în mod diferit euro, lira sterlină şi dolarul", a spus Danni Hewson, analist financiar al AJ Bell.
Creșterea dobânzii de referinţă ar putea fi de 75 de puncte de bază, dar analiștii nu exclud nici o creştere cu 100 de puncte de bază (un punct procentual), conform BBC.
Mobilizare parțială în Rusia
Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a declarat miercuri, într-un discurs adresat cetățenilor ruşi, că în baza decretului preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, privind mobilizarea parţială, „vor fi chemaţi la arme în total 300.000 de rezervişti”.
Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a spus că acest lucru se va aplica doar „celor cu experienţă militară anterioară”. Shoigu a mai explicat că rezerviştii „vor fi instruiți înainte de a fi dislocați”, adăugând că mobilizarea îi va include pe cei care au specializări sau experiență relevantă în operațiuni”. El a mai ţinut să sublinieze că Rusia luptă „nu doar cu Ucraina, ci cu Occidentul”.