Dungaciu: Visteria Republicii Moldova este goală

Dungaciu: Visteria Republicii Moldova este goală

Trezoreria Republicii Moldova este slăbită după alegeri, spun analiștii de la Chișinău, iar singura soluție este refacerea relațiilor cu Occidentul.

Într-un interviu acordat RRA, Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, a vorbit despre situaţia din Republica Moldova:

“Problema care se pune în Republica Moldova este, cum ați sugerat și dumneavoastră, prima: visteria e goală. Tot ce s-a întâmplat în campania electorală și în precampanie au fost cheltuieli masive de la bugetul de stat cu un singur scop: de a obține un scor suficient de mare astfel încât partidul de guvernare, partidul domnului Plahotniuc, să fie jucătorul care să aibă asigurată poziția la guvern și pe viitor, adică poziția la putere. Partidul lui Plahotniuc, Plahotniuc însuși nu își puteau permite să fie în opoziție, pentru că după precedentul Filat, în care un premier a fost aruncat în închisoare, domnul Plahotniuc nu avea nicio garanție că, fiind în opoziție, integritatea sa, nu doar politică, va putea să fie apărată. Deci obligativitatea pentru PDM era să rămână la putere și la guvernare, și scopul a fost, se pare, atins.

Dar, urmează acum plata pentru această campanie electorală și pentru precampanie. Deci, Republica Moldova trebuie să contruiască un guvern care să arate în așa fel încât să fie credibil la nivel european. Care va fi acest guvern? Alianța cu blocul ACUM, despre care s-a tot vorbit, inclusiv sau în speical la București, s-au făcut referiri clare la chestiunea asta, din păcate prea grăbite, pentru că, ulterior, au fost infirmate de liderii blocului ACUM, ei înșiși. Aceasta alianță este o alianță pe care o face cineva care, după părerea mea, nu înțelege nimic din ce se întâmplă în Republica Moldova sau ce s-a întâmplat în ultima vreme. O asemenea alianță nu se va construi, este un proiect imposibil. Blocul ACUM știe foarte bine că nu are nicio șansă să ajungă la putere; poate eventual prin această alianță cu Partidul Democrat din Moldova să ajungă la guvernare, dar la putere niciodată, pentru că toate pârghiile de putere, și vorbim aici de puterea concretă efectivă, se află, în acest moment, în  mâna Partidului Democrat, în special a domnului Plahotniuc, și nu are de gând să le lase din mână. Deci pentru blocul ACUM ar fi o sinucidere. Soluția pentru a fi acceptați de Bruxelles va fi, din păcate, o soluție de compromis, o acceptare, un compromis mai degrabă geostrategic din punctul meu de vedere. Adică Bruxellesul ar fi la limită, capabil să accepte o coaliție între Partidul Democrat al domnului Plahotniuc și Partdiul Socialiștilor al domnului Dodon, cu un preț mai mare decât Republica Moldova ea însăși, şi cu un preț strategic, tip de relaționare cu Federația Rusă. Şi ăsta este pericolul pe termen mediu și pe termen lung, nu neaparat pe termen scurt, dar pe termen mediu și pe temen lung.

Dacă va exista o schimbare, o modificare de atitudine după alegerile din Ucraina sau, dacă vreți, o scădere a tonalității războinice în Ucraina, s-ar putea ca acest scenariu în care Ucraina și Republica Moldova vor deveni un loc, inclusiv de negociere mai complexă cu Federația Rusă, să afecteze guvernarea însăși de la Chișinău și să devină acceptabilă cu o formulă de tipul binom Plahotniuc-Dodon, despre care s-a tot vorbit, și devine acceptabilă în perspectiva unei negocieri mai ample și care nu vizează doar Republica Moldova”. Mai multe AICI

 

Ne puteți urmări și pe Google News