Dunărea înghețată paralizează traficul fluvial. Zeci de barje și bacul de la Călărași-Ostrov așteaptă dezghețul

De aproape trei săptămâni în zona Călărași-Ostrov, pe brațul ocolitor spre Cernavodă, fluviul Dunărea este încremenit, blocat în chinci de gheață care au prins, din loc în loc, convoaie de zeci de barje și remorchere. Din cauza Dunării înghețate bacul este nefuncțional, traficul rutier este deviat pe la Cernavodă sau prin Bulgaria, cu 150 de kilometri.

Peisajul de pe Dunăre este sinistru. Cât vezi cu ochii dai de adevărate stânci contorsionate din gheaţă, cu ambarcaţiuni avariate prinse în chingile albe. Echipajele de marinari primesc hrană și apă cu ajutorul elicopterelor de la Ministerul de Interne. În comuna Ostrov localnicii au reușit să păcălească natura și au avut astfel norocul să rămână cu un ochi de apă după ce au spart gheața. Dincolo de uriaşul pod de gheaţă sunt trei insule cărora localnicii le spun bălţi,pline cu mii de animale.

 “Dacă nu aveam ochiul ăsta aici, eram terminați. A fugit gheața mai la vale și am mai spart și noi. Dacă nu treceam pe aici de câte ori era gheață de aceea subțire se astupa. Ducem lucernă la animale, trebuie să le dăm să mănânce că altfel...E riscant, că dacă se scapă asta de la deal (gheața) și ne prinde pe aicea, o pățim”, spune Mitică. Mai  la deal pe Dunăre, cum spun localnicii, “mai sunt băieți care merg pe gheață, cu picioarele, pe jos, știm că  periculos dar nu avem altă posibilitate, trebuie să hrănim animalele”.

 Primarul comunei Ostrov, Nicolae Dragomir, este supărat că nu funcționează bacul. “Călărași e mai aproape decât Constanța și în caz de nevoie ajungem repede acolo dar acum, cu Dunărea înghețată, nu știm, nu te poți pune cu natura”. Pe fluviu, spre mănăstirea Dervent, prinse în gheața albă, sunt abandonate mai multe barje și o macara plutitoare. “Echipajele au plecat, nu mai e nimeni, vor veni când se va dezgheța Dunărea”, spune primarul Nicolae Dragomir.   Ciprian Ivașcu, mecanicul de la bac este singurul suflet de om rămas în zonă. Tânărul spune că circulația bacului care leagă Ostrov de Călăraș a fost întreruptă de Bobotează. “Prima dată au început să curgă sloiuri și Dunărea, fiind scăzută, au început să facă blocaje. Au curs până s-a înfundat. S-a blocat canalul și asta este. Mașinilre merg pe rute ocolitoare, pe la Cernavodă sau pe la Ruse, prin Bulgaria. Nu se poate trece pe aici. Cât va dura nu știm, e în funcție de vreme”.   Localnicii se plâng că autoritățile nu intervin să deblocheze Dunărea. “Așteptăm clienți, nu vin. De la Călărași.. nu pot să treacă cu bacul. E greu. Nu vin nici spărgătoare, nimic”, spune morarul comunei, Lucian Gârdea.  La fel de înghețată, dar mai periciuloasă, nivelulo fluviului fiind crescut, a mai fost Dunărea în 2012. Cei mai bătrâni din comună își amintesc, însă, că în urmă cu 55 de ani fluvial “avea gheață până în pământ ,a fost armata aicea, infanteria de la Medgidia, şi a bătut cu tunurile dar n-a făcut nimic, Dunărea s-a dezgheţat când a vrut Dumnezeu”.