Dumitru Buzatu e baronul de Vaslui, prins cu o mită colosală în portbagaj. Clotilde Armand este primărița Sectorului 1, celebră prin sacii de voturi din 2020 printre care se învârtea, deși legea interzice prezența candidatului în spațiul de depozitare. Ce-i leagă pe acești politicieni? Dosarele penale și „rezolvarea” lor. Năravul Justiției.
Luni, 15 aprilie, a venit vestea pe care o previzionam mulți dintre noi. Tribunalul Vaslui a decis că 7 luni de arest preventiv îi ajung fostului baron PSD din Vaslui, Dumitru Buzatu. Magistrații din complet l-au trimis acasă să facă arestul, căci va mai dura până la condamnare și e păcat ca un bătrânel, chiar dacă are amantă, să fie chinuit de bolile vârstei într-o celulă. Șpaga de 1,25 milioane de lei, luată de la un om de afaceri și confiscată de DNA, a intrat în mâinile statului, iar inculpatul se jurase că nu fuge din țară. Curtea de Apel a fost de acord cu instanța Tribunalului, așa că Buzatu doarme acum în patul lui.
Au fost clemenți judecătorii, i-au făcut vreun favor fostului președinte al Consiliului Județean Vaslui? Nu. I-a obligat procedura legală. Baronul făcuse o înțelegere cu procurorii, înainte cu o săptămână de decizia Tribunalului Vaslui. A cerut conducerii penitenciarului să fie dus la DNA, iar acolo a făcut un denunț. S-a deschis un alt dosar penal și așteptăm acum să vedem cine e infractorul pe care l-a dat la schimb Dumitru Buzatu. Ce nu face omul aflat la ananghie și care are avocați buni sfătuitori?
Potrivit legii, persoana care are calitatea de martor și care a comis o infracțiune, iar înaintea sau în timpul urmăririi penale ori al judecății denunță și facilitează identificarea și tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârșit infracțiuni, beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei.
Denunțul, ca un colac de salvare
Bun așa, moralitate împinsă la maximum! Strâns cu ușa, politicianul sau afaceristul – că doar nu credeți că arestați din alte categorii sociale știu și se folosesc de legea aceasta! – scriu în fața procurorului poveștile penale.
Denunțul poate fi un colac de salvare. Până se cercetează, până e gata ancheta, denunțătorul corupt, inculpat și judecat pentru fapta lui beneficiază de avantajul arestului la domiciliu sau al controlului judiciar. Poate interveni și condamnarea inculpatului denunțător, cu „reducerea la jumătate a limitelor pedepsei”, chiar dacă dosarul în care a denunțat vreo faptă nu este finalizat.
Spre exemplu, avocatul lui Dumitru Buzatu a declarat la ce se referă denunțul clientului său. „Domnul Buzatu a fost audiat pe data de 9 aprilie în calitate de martor denunţător (în sensul dispoziţiilor articolului 19/Legea 68/2002 privind protecţia martorilor) într-o lucrare aflată la acest moment pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - ST Iaşi, care vizează în esenţă o infracţiune de folosire/prezentare de documente/declaraţii false, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri/active din bugetul UE sau bugetele administrate de aceasta ori în numele acesteia, cu consecinţe deosebit de grave”, a precizat apărătorul.
Așadar, e vorba de niște fonduri UE luate de o societate/firmă. Le-a dat serios de lucru procurorilor, Dumitru Buzatu!
Clotilde Armand, primărița de care fug procurorii
Vă amintiți ce s-a întâmplat cu dosarul penal în care se cerceta povestea filmată cu sacii cu voturi din sectorul 1, când candidata Clotilde Armand a câștigat dubios alegerile? Procurorul de caz a lungit-o cât a putut, apoi a declarat presei ba că pleacă în concediu, ba că se retrage fiindcă se fac presiuni asupra lui. A fost sancționat de Inspecția Judiciară. În final chiar a plecat din Parchet și nu mai știm nimic de el. Au trecut trei ani și jumătate, iar de dosarul respectiv s-a cam ales praful.
A urmat însă un altul, după o cercetare ANI. Potrivit procurorilor, Agenția Națională de Integritate (ANI) le-a trimis, în noiembrie 2022, un raport privind-o pe Clotilde Armand, primar al Sectorului 1 prin care o acuza de incompatibilitate. După câteva zile, au dispus începerea urmăririi penale in rem, adică vizând faptele, pentru folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane.
Și în acest caz „Franțuzoaica”, după cum e alintată, a îngenuncheat Justiția. Procurorul care are acum în lucrul dosarul penal este al patrulea.
Abia pe 8 martie 2024, procurorul a pus în mișcare acțiunea penală pentru un număr de 4 fapte de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, iar Clotilde Armand a devenit astfel inculpată în dosar.
„Inculpata a emis patru dispoziții care au produs foloase materiale pentru sine, beneficiind de majorări ale indemnizațiilor lunare în sumă de totală de 18.720 lei (venituri brute)”, a transmis Parchetul.
Sumă mică, lucrătură, a sărit în sus USR, partidul al cărui membru e Clotilde Armand. De parcă dacă furi un ou nu-i tot una cu a fura un bou!
Legea spune că punerea în mișcare a acțiunii penale se realizează la impunerea unei măsuri preventive sau când dosarul este aproape de trimiterea în judecată. Ceea ce înseamnă că, până la alegerile locale din 9 iunie, Clotilde Armand poate avea și primul termen la instanță. Poate are însă norocul ca și cel de-al patrulea procuror de caz să se retragă înainte să o trimită în judecată. Ar putea fi subiect de pariu chestia asta!