Kristian Winzer, avocatul lui Dumitru Buzatu acuză procurorii anticorupție că au formulat rechizitoriul într-o manieră ilegală în încercarea vădită de a influența opinia publică și completul de judecată care se ocupă de caz.
Dumitru Buzatu, fostul președinte al CJ Vaslui a fost trimis în judecată de DNA pentru fapte ce țin de luare de mită. Fostul lider PSD Vaslui a fost prin în flagrant cu 1,25 milioane de lei, bani care ar fi provenit de la omul de afaceri Emil Savin pentru a favoriza una din companiile acestuia în cadrul unei licitații.
„Dumitru Buzatu, acuzat pe nedrept de DNA”
Kristian Winzer, avocatul lui Dumitru Buzatu acuză procurorii anticorupție că au formulat rechizitoriul înt-o manieră ilegală în încercarea vădită de a influența opinia publică și completul de judecată care se ocupă de caz. Mai mult, susține Winzer, întreaga acuzare a procurorilor și-au construit argumentația pe interpretări speculative și nicidecum pe dovezi temeinice.
„Câteva considerații privitoare la dosarul penal instrumentat și finalizat de D.N.A. – S.T. Iași, în care domnul Dumitru BUZATU (președintele Consiliului Județean Vaslui) a fost trimis în judecată prin Rechizitoriul nr. 19/P/2023 din data de 12 decembrie 2023:
1.1. Cu titlu prealabil, arăt că deși ”procedura din cursul urmăririi penale este NEPUBLICĂ” (în sensul prevederilor art. 285 alin. (2) C.Proc.Pen.), mass-media locală/națională ABUNDĂ de INFORMAȚII (și chiar de înscrisuri întocmite de către organele judiciare; cu titlu de exemplu, fac trimitere în special la ÎNREGISTRAREA audio-video a momentului pretinsului ”flagrant”, la DRAFTUL (!!!) referatului D.N.A. din data de 23 septembrie 2023 cu propunere de arestare preventivă sau chiar la Încheierea penală nr. 70/DLF, pronunțată de Tribunalul Vaslui în ședința camerei de consiliu din data de 23 septembrie 2023, prin care se admite pronunerea inițială aD.N.A. de arestare preventivă a clientului nostru) privitoare la cauza penală”, a declarat avocatul lui Dumitru Buzatu.
Krisitan Winzer a mai declarat că, de fapt, Dumitru Buzatu este o victimă a organelor de cercetare, care „în mod profund și regretabil”, au urmărit că presa și implicit opinia publică să cunoască doar partea de adevăr a acuzării.
Judecătorii care se ocupă de caz au fost influențați de procurorii DNA
În aceste condiții capacitatea organelor judiciare de a judeca cazul liderului PSD a fost influențată.
1.2. Cumva, într-un mod absolut NELEGAL și profund regretabil, pare că s-a dorit și urmărit, ÎN MOD EXPRES și DELIBERAT, ca opinia publică să cunoască DOAR ”adevărul” acuzării, din care să rezulte DOAR ”ticăloșia” deplină a persoanei acuzate (n.r. Dumitru Buzatu) și să se poată ”fundamenta” ulterior multiple cereri de luare/prelungire a unor măsuri preventive pe considerente beletristice cu valențe generale, precum ”lăsarea în libertate a inculpatului (…) ar afecta grav încrederea opiniei publice în capacitatea organelor judiciare de a reacționa eficient împotriva infracțiunii care face obiectul prezentului dosar (…)” – citarea fiind din draftul referatului PUBLIC al D.N.A. de arestare preventivă (pag. 48). Iar această atitudine a organului de urmărire penală (susținută orbește (deși profund regretabil și vădit NELEGAL!) de către unii colegi magistrați!) a generat inclusiv acceptarea și confirmarea ”din pix” a cererilor D.N.A., prin formulări extrem de VAGI, LACUNARE și STEREOTIPE, unii judecători de drepturi și libertăți rezumându-se la REDAREA FORMALĂ a unor chestiuni cu caracter general și enunțând simple raționamente lipsite de logică/ sens/ bază juridică, PRELUATE INTEGRAL din materialele D.N.A.”, a mai spus avocatul Kristian Winzer.
Dumitru Buzatu nu beneficiază de prezumpția de nevinovăție
Apărărea liderului suspendat invocă faptul că Dumitru Buzatu nu beneficiază de prezumția de nevinovăție, de care ar trebui să beneficieze orice persoană acuzată, iar Buzatu nu face excepție.
„1.3. Aceasta deși prioritară în această etapă procesuală este și trebuie să rămână PREZUMȚIA DE NEVINOVĂȚIE, de care trebuie să se bucure, potrivit LEGII, ORICE PERSOANĂ suspectată/acuzată! Deci inclusiv domnul Dumitru BUZATU!”, a completat Kristian Winzer.
Nu în ultimul rând avocatul menționeză că al său client este nevinovat, dat fiind faptul că nu a pretins nicio sumă de bani de la denunțător. Prin urmare, mai spune avocatul Winzer, Buzatu nu și-a încălcat atribuțiile de serviciu.
„1.6. Pretinsa ”primire” a sumei în discuție NU a fost și NU poate fi raportată la o pretinsă conduită ilicită a domnului BUZATU, nefiind corelată probator cu ceea ce acuzarea numește, generic și lacunar (pe fondul unor interpretări/traduceri vădit nereale și tendențioase, cu reale valențe beletristice), ”îndeplinirea și urgentarea îndeplinirii unor acte ce intră în atribuțiile sale de serviciu”, potrivit știripesurse.
Fostul președinte CJ Vaslui denunțat de Emil Savin
Reamintim că Dumitru Buzatu a fost reținut în luna septembrie ca urmare a unui flagrant inițiat de procurorii DNA. Fostul lider PSD Vaslui ar fi favorizat contra unui procent de 10% una din firmele administrate de Emil Savin zis și Farmazon pentru a primi un contract de modernizare a unui drum strategic din Vaslui.
Farmazon a declarat procurorilor că Buzatu era recunoscut în rândul oamenilor de afaceri pentru practicile sale ilegale. Cei doi s-au întâlnit atât în clădirea CJ Vaslui cât și la Primăria Ștefan cel Mare pentru a stabili condițiile în care Buzatu urma să primească mita,